ZBOG SKUPOĆE PADA POTROŠNJA

Ova će godina biti teška

  Carlsberg         P. N.         11.02.2023.
Ova će godina biti teška

Danska pivovara Carlsberg u utorak je upozorila na mogući pad potrošnje piva u Europi, uslijed sveopćeg poskupljenja, što bi moglo potkopati rast njezine dobiti u ovoj godini. Prema službenim podacima, kompanija je prošle godine povećala dobit od prometa za 13 posto na 11,5 milijardi danskih kruna (milijardu i pol eura). No, zbog otpisa firma je iskazala gubitak od 1,1 milijardu kruna.

Već prije Carlsberg je objavio kako će sukladno svojoj odluci da okonča poslovanje u Rusiji morati pristupiti otpisu imovine u vrijednosti od gotovo deset milijardi danskih kruna. „Ova godina bit će još jedna teška godina,“ izjavio je šef Carlsberga Cees 't Hart. „Premda pivo povijesno spada u veoma žilavu kategoriju potrošne robe, poskupljenja u kombinaciji s visokom inflacijom mogu izazvati pad potrošnje piva na nekim tržištima a naročito u Europi,“ dodao je.

Proizvođači piva dizanjem cijena reagiraju na rast troškova energije i sirovina. Carlsberg je izjavio da su izdaci na litru piva porasli za devet posto i da će ove godine morati povećati cijenu piva „za visoki jednocifreni postotak“ da bi pokrio rastuće troškove.

Hart je još izjavio da ne isključuje da će se Carlsberg u budućnosti vratiti na rusko tržište, ali to nipošto neće biti u skoro vrijeme. „Ne mogu zamisliti da bismo se mogli vratiti u narednih deset godina. Mora se promijeniti čitav niz stvari prije nego što ćemo početi razmišljati o povratku u Rusiju,“ rekao je.

Carlsberg trenutno radi na dovršavanju ugovora o prodaji ruskih akvizicija,l ali inzistira na tome da sastavni dio ugovora bude i odredba o mogućnosti da u budućnosti te akvizicije ponovno otkupi,“ objavila je agencija Reuters.

Tagovi

Pivo   Carlsberg   kriza   dobit   manjak   Rusija  


Najnovije iz kategorije Carlsberg
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće