Pivnica.net
Banner

Carlsberg

Ova će godina biti teška

P. N.   |   11.02.2023.     1914

Ova će godina biti teška

Danska pivovara Carlsberg u utorak je upozorila na mogući pad potrošnje piva u Europi, uslijed sveopćeg poskupljenja, što bi moglo potkopati rast njezine dobiti u ovoj godini. Prema službenim podacima, kompanija je prošle godine povećala dobit od prometa za 13 posto na 11,5 milijardi danskih kruna (milijardu i pol eura). No, zbog otpisa firma je iskazala gubitak od 1,1 milijardu kruna.

Već prije Carlsberg je objavio kako će sukladno svojoj odluci da okonča poslovanje u Rusiji morati pristupiti otpisu imovine u vrijednosti od gotovo deset milijardi danskih kruna. „Ova godina bit će još jedna teška godina,“ izjavio je šef Carlsberga Cees 't Hart. „Premda pivo povijesno spada u veoma žilavu kategoriju potrošne robe, poskupljenja u kombinaciji s visokom inflacijom mogu izazvati pad potrošnje piva na nekim tržištima a naročito u Europi,“ dodao je.

Proizvođači piva dizanjem cijena reagiraju na rast troškova energije i sirovina. Carlsberg je izjavio da su izdaci na litru piva porasli za devet posto i da će ove godine morati povećati cijenu piva „za visoki jednocifreni postotak“ da bi pokrio rastuće troškove.

Hart je još izjavio da ne isključuje da će se Carlsberg u budućnosti vratiti na rusko tržište, ali to nipošto neće biti u skoro vrijeme. „Ne mogu zamisliti da bismo se mogli vratiti u narednih deset godina. Mora se promijeniti čitav niz stvari prije nego što ćemo početi razmišljati o povratku u Rusiju,“ rekao je.

Carlsberg trenutno radi na dovršavanju ugovora o prodaji ruskih akvizicija,l ali inzistira na tome da sastavni dio ugovora bude i odredba o mogućnosti da u budućnosti te akvizicije ponovno otkupi,“ objavila je agencija Reuters.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Carlsberg