Otvori pivo, zatvori laptop

  Heineken         P. N.         05.11.2022.
Otvori pivo, zatvori laptop

Tehnologija nas je tako zgrabila za gušu da jedva dišemo od beskompromisnog stiska svakojakih čuda, od računala i laptopa, do mobitela, gadgeta, aplikacija, socijalnih mreža. Već dugo zvoni na uzbunu, jer smo definitivno zaborav ili opustiti se i popiti pivo bez zvonjave  mobilnog telefona.

Dobro se sjećam kada sam tamo negdje na prijelomu tisućljeća u Münchenu u isto vrijeme posjetio dvije manifestacije – međunarodni sajam industrije pića Drinctec i notorni Oktoberfest, kako je ponašanje posjetitelja jedne i druge priredbe bilo dijametralno suprotno – na Drinctecu su užurbano šprintali između štandova s mobitelima na uhu dok je Oktoberfestu handyja nije bilo ni za lijek – jednostavno – sajam je mjesto za posao, a pivski festival za opuštanje. Danas na Oktoberfestu svih šest ili sedam milijuna posjetitelja u svakom trenutku ima u ruci upaljen mobitel, jer sve se mora snimiti i odmah okačiti na Instagram...

U korištenju tehničkih pomagala otišli smo u krajnost i uistinu svjedočimo sveni izlaska mladog društva u život u kojoj sjede za stolom i svatko bulji u svoj ekrančić. Zato su neki ugostitelji na ulazima u svoje lokalne istaknuli obavijesti tipa „Nemamo Wi Fi! Razgovarajte!“ a neki pivo poslužuju u čaši s odrezanim komadom dna, tako da m ože ravno stajati, samo ako se ispod nje podmetne – mobitel.

Sada je zgodnu stvarčicu smislio Heineken i predstavio je iznimno zabavnim filmom, koji se širi društvenim mrežama – otvarač za pivo koji pri otvaranju boce gasi laptope i mobitele u svojoj blizini.

Članak o ovoj duhovitoj igrački objavio je portal Bug, odakle ga prenosimo:

Heineken je predstavio zanimljivu tehnološku ideju za gadget: otvarač kojim možete otvoriti bocu piva, a on u tom trenutku bežičnom vezom gasi elektroničke uređaje, kako biste se mogli prepustiti uživanju.

Kako postići ravnotežu između poslovnog i privatnog života? To pitanje muči mnoge, njime se bave sveprisutni life coacheviinfluenceriselfhelp literatura i razni savjetodavni časopisi. Oni redom ističu kako na poslu treba znati reći "ne", redovito koristiti pauze tijekom radnog vremena i godišnje odmore, stvarati kvalitetnije međuljudske odnose, povući jasne granice između posla i privatnog života, i slično.

Velik dio takvih se savjeta svodi na to da je u privatno vrijeme potrebno posvetiti se sebi, svojem fizičkom i mentalnom zdravlju, potom obitelji i prijateljima. Načini kako to ostvariti mogu varirati i u principu ovise od osobe do osobe.

Jedan od mogućih, ali i najzabavnijih, odgovora na to kako se zaista nakon radnog vremena kvalitetno odvojiti od računala i mobitela nudi nam, pomalo neočekivano – proizvođač piva.

Isključivanje iz posla

Iz Heinekena je nedavno predstavljen elektronički gadget čija je ideja i misija svima onima, koji previše vremena provode pred zaslonima, omogućiti da se od njih kvalitetno odmore uz omiljeni im napitak od hmelja… Upoznajte The Closer, otvarač za pivo koji otvara boce, a istodobno gasi aktivne elektroničke uređaje u svojoj blizini.

Ono što prosječnom promatraču može izgledati kao sasvim običan otvarač za boce, zapravo je maleni gadget s mogućnošću bežičnog povezivanja na druge uređaje putem Bluetooth veze. Kada poželite otvoriti bocu, postavit ćete ga na njezin čep, baš kako biste to učinili i sa svakim drugim otvaračem. Metalni će čep potom zatvoriti strujni krug u samoj glavi The Closera, što će povezanom računalu dati signal da odmah ode u sleep mode.

Ako malo razmislimo, ovo je sasvim logično: kada nakon posla otvorite pivo, laptopu je ionako bolje da "spava", a vi ćete tada imati vrijeme samo za sebe, obitelj, prijatelje i sve ostalo iz ne-poslovne domene. Posao i drugi naporni radni zadaci bit će privremeno na čekanju, a privatni život dobit će zasluženu pozornost.

Životna ravnoteža

Ravnoteža između privatnog i poslovnog dijela dana te količina "digitalnog detoxa" različiti su za svakog od nas. Nekome je potrebno više, nekome manje odmora. Nemaju svi istu definiciju slobodnog vremena niti isti životni stil. Ipak, povremeno se isključiti iz e-mailova, tablica, Slacka ili programskog koda, zaboraviti na sve i prepustiti se ovozemaljskim užicima korisno je, kako za duh, tako i za tijelo.

Ovaj koncept pametnog otvarača ima za cilj pokazati kako se proces mentalnog napuštanja radnog okruženja može biti olakšan primjenom zanimljivog tehnološkog rješenja. The Closer je osmišljen kako bi ukazao na ovu problematiku i na važnost ravnoteže privatnog i poslovnog života – nije dostupan za kupnju niti će biti u prodaji, ali je jedan od važnih poteza brenda kojim pokazuje na svjesnost o ovom problemu i važnost da se o tome govori.

Tu je i da vas podsjeti na činjenicu da kvalitetna ravnoteža između privatnog i poslovnog života neće sačuvati samo vaše zdravlje, nego ćete, postignete li je, biti i uspješniji u svemu što radite.

Pri tome svakako u Heinekenu uživajte umjereno, kako vam se ne bi poremetila ona druga, fizička ravnoteža...

Čitatelji kojima se ovo sviđa, sigurno će rado pročitati i ovo.

Offline pivska čaša

Tagovi

Pivo   otvarač   Heineken   laptop   mobitel  

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Heineken
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće