Otvoren je 187. Oktoberfest

  Oktoberfest         Mato Pejić         17.09.2022.
Otvoren je 187. Oktoberfest

O´zapft is! zaorilo se iz moćnih zvučnika šatora Schottenhamel danas točno u podne i točno tri godine nakon prethodnog. Tako je nakon dvogodišnje pandemijske stanke otvoren Oktoberfest, najveća svjetska pivska fešta, koja se ove godine održava po 187. put, a trajat će do ponedjeljka 3. listopada, dakle ovoga puta čak 17 dana.

Pedantni njemački izvjestitelji registrirali su da su Münchenskom gradonačelniku Dieteru Reiteru trebala tri udarca drvenim čekićem da mesinganu pipu zabije u prvu 200-litarsku pivsku bačvu, što je tradicionalni način otvaranja festivala, koji se na festivalskom prostoru Theresienwiese održava od davne 1810. godine. To pak znači da je pandemijska pauza ostavila traga i na njegovoj vještini, jer je prethodni put „potrošio“ samo dva udarca.

Uz njega je stajao bavarski premijer Markus Söder, koji po protokolu dobiva prvi natočeni mass piva (litreni vrč), a iako festival otvara državna i gradska politička elita na otvaranju nema nikakvih govora i tijekom čitave ceremonije čiju se samo dvije riječi – O´zapft is! što na bavarskom dijalektu znači Bačva je načeta, to jest Pipa je zabijena.

Dok su se Oberbürgermeister Reiter i Ministerpräsident Söder pripremali za vrhunac ceremonije orkestar je svirao diskutabilni hit Layla, oko kojeg su se cijelo ljeto u Bavarskoj lomila koplja. Naime, kako je pjesma Layla koji potpisuju DJ Robin & Schürze zasjela na vrh top liste, bilo je jasno da će se naći i na repertoaru festivalskih kapela, koje prave štimung na Oktoberfestu. No, kako je organizator festivala Grad München, to nije moglo proći bez inzistiranja na političkoj korektnosti jer pjesma je označena kao seksistička, budući da govori o javnoj kući, odnosno o madamme koja brine o prostitutkama u bordelu. Odmah se s najviših mjesta tražilo da se pjesma ne izvodi na Oktoberfestu, a na nizu pivskih festivala održanih po Bavarskoj tijekom ljeta također nije bila na repertoaru. Na kraju je zaključeno da tako veliki hit nije mudro ignorirati, ali je zatraženo da orkestri izvode pjesmu s novim, prilagođenim, umivenim, tekstom. Tako će to i biti, ali svi su svjesni da će pivopije, koje velike hitove pjevaju s orkestrom iz svega glasa, pjevati originalni tekst. Dakle, gospođo Politička Korektnosti, džabe si krečila.

U trenutku kada se Oktoberfest proglasi otvorenim otvaraju se vrata pivskih šatora – četrnaest velikih s pet do deset tisuća sjedećih mjesta i desetak malih, te kreće stampedo nestrpljivih pivopija koji cijelo prijepodne čekaju u dugačkim redovima. Prije toga gradom prolazi povorka gostioničara, koji u kićenim zapregama dolaze svaki u svoj paviljon – šator, a došlli su suhi, unatoč lošoj vremenskoj prognozi.

Posjetitelje ove godine čekaju na Oktoberfestu mnoge novosti., poput dječjeg ringišpila s vidikovcem, službeni info štand na glavnom ulazu ili zbirka drvenih čekića kojima su gradonačelnici otvarali Oktoberfest u šatoru Schottenhamel, neki su šatori obnovljeni, a ima i potpuno novih poput Schützenlisla na Oidewiesnu, odnosno Nostalgičnom Oktoberfestu, dijelu festivalskog prostora, koji je uređen kao prije sto godina. Tu se tiči pivo Augustiner iz drvenih bačava.

U zdravstvenom centru se nalazi mobilni CT, potpuna novost na svjetskoj razini, a mnoge novosti čekaju i ljubitelje zabavnih radnji i atrakcija. A ono što je staro i očekivano je prognoza da će Oktoberfest posjetiti barem šest milijuna ljudi iz cijelog svijeta i da će popiti sedam milijuna litara piva.

Foto Tageszeitung 

Tagovi

Pivo   Mato Pejić   Oktoberfest   Wiesn   Munchen  


Najnovije iz kategorije Oktoberfest
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće