OSNOVANA NOVA UDRUGA HOMEBREWERA

Okupljaju se pivari Zagreba

  Homebrew         Mato Pejić         19.06.2023.
Okupljaju se pivari Zagreba

U nas je kućno pivarstvo poprilično rašireno, a mnogi homebreweri veoma uspješno nastupaju na natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Logično je stoga da si pivari nastoje međusobno pomoći, te osnivaju udruge homebrewera, a nakon Splita, Broda, Požege, Križevaca, Panonije, Sjevera...sada se okupljaju i pivari glavnog grada Zagreba.

Udruga registrirana pod imenom Pivari grada Zagreba osnovana je 18. svibnja, a pet članova osnivača svi su odreda pivski suci i uspješni homebreweri, od kojih najtrofejniji ima čak 14 zlatnih odličja s natjecanja kućnih pivara, te još 17 srebrnih i 13 brončanih. Do sada je nova udruga privukla četrdesetak članova,m a u planu koji su zacrtali za razdoblje 2023.–2024. stoji da žele upisati prvih stotinu članova. To ne bi trebala biti teška zadaća, jer procjenjuju da od pet tisuća hobističkih kuhara piva u Hrvatskoj,m u glavnom gradu živi čak dvije tisuće. Oni koji kuhaju pivo u svojim garažama, šupama, ili kuhinjama i zainteresirani su za uključivanje u rad nove udruge, obrazac za pristup udruzi mogu pronaći ovdje.

„Odlučili smo da će članarina za 2023. godinu biti besplatna, ali naravno, primamo donacije ako netko želi podržati naš rad,“ rekao nam je jedan od pokretača ove inicijative Jerko Kramarić. Dodaje da se udruga namjerava baviti organiziranjem oglednih kuhanja piva i druženja, razmjenom iskustava, recepata i educiranjem pivara početnika, degustacijom domaćih uvaraka i davanjem savjeta za poboljšanje, organiziranjem posjeta craft pivovarama, osiguravanjem pogodnosti za svoje članove kod kupovine sirovina i opreme za kuhanje, organiziranjem prijevoza na pivska natjecanja, organiziranjem školovanja pivskih sudaca, suradnjom s domaćim i stranim udrugama pivara, sudjelovanjem na pivskim manifestacijama i promoviranjem kućnog pivarstva kao hobija.

U ciljeve za naredno razdoblje Pivari grada Zagreba uvrstili su još osiguravanje prostora za rad, izradu web stranice s korisnim sadržajima poput kalendara homebrew natjecanja, dok facebook stanica već radi, preuzimanje i nastavak organizacije Hrvatskog homebrew prvenstva, koje važi za jedno od najvećih u ovom dijelu Europe, pokretanje YouTube kanala na kojem bi prezentirali tehnike kuhan ja piva, a na kraju ali nipošto ne i najmanje važno – izdavanje knjige o pivu.

E, pa mašala zagrebački kućni pivari, sretno i – pivili!Najnovije iz kategorije Homebrew
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće