Oktoberfestu nostalgični plakat

  Oktoberfest         Mato Pejić         18.02.2022.
Oktoberfestu nostalgični plakat

Godinama je već tako – početkom veljače objavljuju se rezultati izbora za službeni plakat Oktoberfesta, koji je zapravo i oficijelni motiv svih memorabilija najveće pivske fešte na svijetu, a taj čin podsjeća ljubitelje minhenskog festivala da su pripreme za njegovo novo izdanje u punom jeku.

Doduše, prethodne dvije godine bilo je isto tako – izabran je vizual festivala, ali je onda u proljeće objavljeno da se on zbog pandemije koronavirusa. Kao što dobro znamo, stvar s pošasti koja nas pune dvije godine drži u klinču još nije gotova i pitanje je hoćemo i ove godine 17. rujna točno u podne čuti ono poslovično O'zapft is!, riječi kojima se otvara slavni Wiesn, kako festival zovu domaći. Ipak, kao i prethodnih dviju godina, u štabu festivala – a organizator je magistrat glavnog grada Bavarske i odluke o fešti donosi gradsko vijeće Münchena – ponašaju se kao da će petsto godina biti mir... Optimistično provode aktivnosti prema terminskom, kalendaru i računaju da će se Oktoberfest održati. Doduše, objava rezultata natječaja za plakat kasni dva tjedna, no jučer smo definitivno doznali kakvo će likovni rješenje pratiti Oktoberfest. I, odmah recimo – jako lijepo i neobično sjetno i nostalgično. Na plakatu se, naime, u potpuno praznom jednom od mnogih golemih šatora u kojima se Wiesn održava nalaze znani likovi iz minhenske gradske i pivske povijesti – Münchner Kindl i anđeo Aloisius. Münchner Kindl, odnosno minhensko djetešce je lik iz grba grada Münchena, dijete u redovničkoj halji, koje u jednoj ruci drži molitvenik, dok drugom blagoslivlja. Taj je lik odvajkada korišten u vezi s Oktoberfestom, pa jaše i na čelu svečane povorke kojom počinje Oktoberfest, a u ruci umjesto molitvenika drži – a što bi drugo – vrč piva, bavarski maß. Drugi lik je anđeo Alojz (Engel Aloisius) iz mjesne urbane legende o kolodvorskom nosaču, koji se pretvara u anđela i završava u (bavarskom) nebu. O njemu je snimljen film, napravljena kazališna predstava i crtani film, izdan strip i mnoge knjige, često slikovnice.

Ovakav motiv pun je pogodak i sigurno će osvojiti ljubitelje piva, Oktoberfesta i Münchena, baš kao što je to učinio sa stručnim povjerenstvom, koje je odlučivalo o najboljima. Autor rada koji će krasiti sve službene suvenire 187. Oktoberfesta, što se održava od 17. rujna do 3. listopada je Leo Höfter iz Münchena, po zanimanju matematičar financija i osiguranja. Objavili su to svi bavarski mediji, pa i službena stranica Oktoberfesta. „Emotivni dizajn ovog autodidakta,“ smatra stručni žiri, „odražava osjećaje svih ljubitelja Oktoberfesta, koji su morali izdržati dvije godine bez omiljene manifestacije. Nad pivskim šatorom i Riesenradom (simbolom zabavnih radnji i atrakcija) sja toplo žuto svjetlo, a anđeo Alojz i minhensko dijete se drže za ruke i puni nade stupaju na poprište događaja“. Pobjedniku osim slave i dobrog osjećaja jer će njegov rad završiti na stotinama tisuća predmeta, pripada i novčana nagrada od 2.500 eura.

 Ove je godine interes na sudjelovanje u izboru plakata bio iznimno velik. Izbor se obavlja na osnovu javnog natječaja, koji provode gradski ured za rad i gospodarstvo (RAW) i  službeni internet portal grada Münchena i ovaj je izbor bio šesti po redu vođen na ovaj način (ranije su to bili pozivni natječaji u kojima su mogli sudjelovati dizajneri, likovni umjetnici i studenti strukovnih škola i fakulteta, a službeni plakati se biraju još od 1952. godine). Prijavljeno je 185 radova, od kojih je 128 ponuđeno posjetiteljima portala na online glasanje. Tako je dobiven uži izbor od 30 plakata između kojih je stručna porota izabrala najbolje. U online izboru sudjelovalo je 10.688 čitatelja davši ukupno 37.770 glasova za svoje favorite.

„Ove godine je atmosfera iščekivanja odluke o održavanju Oktoberfesta posebna, pa je i plakat tako izuzetan. Porota se velikom većinom odlučila za rad Lea Höfter, jer on kao nijedan drugi održava žudnju za Oktoberfestom i iščekivanje festivala nakon dvogodišnje pauze. Čarolija trenutka uhvaćena je tako životno da se žiri od petnaest članova veoma brzo složio: ovaj plakat priča najbolju priču ove posebne godine,“ rekao je potpredsjednik žirija Clemens Baumgärtner.

Drugo mjesto dijele video producentica Viviana Schaller iz agencije Motion Squad i njezin kolega grafički dizajner Arthur Demyanov. Za svoje rješenje, koje se odlikuje mnoštvom detalja i koje šarenilom pobuđuje željno čekanje predstojećeg Oktoberfesta, dobili su drugu nagradu u iznosu od 1.250 eura.

Treće mjesto pripalo je Katharini Bourjau, rođenoj u Münchenu, koja radi kao slobodna ilustratorica i grafičarka u Tegernseeu i Augsburgu. Njoj pripada novčana nagrada od 500 eura. U centru njezina Oktoberfest svijeta je moderna verzija Waldija, jazavčara koji je bio maskota Olimpijskih igara u Münchenu 1972. godine. Svoj izbor ovog motiva obrazložila je time što je primijetila kako se na ulicama glavnog grada Bavarske može sresti sve više pasa ove pasmine, a drugi razlog je okrugla obljetnice minhenske Olimpijade, koja ove godine slavi 50 godina. Tako i njezin motiv cilja na sentimente lokalnog stanovništva. I pogađa u sridu – njezin rad je dobio najviše glasova u izboru publike.

Pogledajte i ovo:

Galerija 30 plakata iz užeg izbora

Svi plakati Oktoberfesta od 1952. godine

Za one koji žele znati više:

Plakat je tu, a Oktoberfest?

Izabran novi plakat

Moderan, razigran i domaći

Izabran službeni plakat

Evo plakataNajnovije iz kategorije Oktoberfest
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće