Pivnica.net
Banner

Hrvatska

Odličja za hrvatske craftere

P. N.   |   28.01.2024.     974

Odličja za hrvatske craftere

Central European Craft Brewers Conference (CEBC), godišnja konferencija i sajam, koja predstavlja industriju craft piva u srednjoj Europi, održana je u Budimpešti od 24. do 26. siječnja, a sa skupa na lijepom plavom Dunavu predstavnici triju hrvatskih craft pivovara – Zmajske, Varionice i Brloga – vratili su se kući s četiri medalje. Bravo!

Konferenciju ne čini samo ocjenjivanje zanatskog piva iz craft pivovara srednje Europe, ona je daleko širi događaj otvoren za sve craft pivovare ili dobavljače i i pruža im priliku za umrežavanje u zajednici velikih pivara iz regije, čitamo na službenoj internet stranici Konferencije.

I još: „Upoznajte distributere craft piva, pivske novinare i one koji rade u svijetu craft piva kako biste podijelili ideje! Otvorite nove kanale prodaje! Odvojite nekoliko dana izvan pivovare za rad na svojim strategijama i informiranju! Vodeći prezenteri iz vrhunskih regionalnih pivovara, pivski novinari New York Timesa i mnogi drugi... Seminari osmišljeni s pivovarom na umu i s fokusom na relevantne poslovne informacije koje vam mogu pomoći u razvoju vašeg poslovanja. Umrežite se s izlagačima koji imaju proizvode i usluge kako bi zadovoljili vaše rastuće poslovne potrebe.“

Takvom pozivu nisu odoljeli ni hrvatskih crafteri, a pokazalo se da stvarno imaju što pokazati. Na CEBC natjecanju craft pivara ocjenjuju se p'iva u sedam kategorija – Pale Lager, Pale Ale, Sour Ale, IPA / DIPA, Wheat Beer, Porters and Stouts, te u otvorenoj kategoriji (Saisons, dubbels, voćna piva i sva ostala piva koja nemaju određenu kategoriju za upis)

Zmajska pivovara osvojila je dvije medalje – srebrnu u kategoriji svijetli lager za svoj PIls i zlatnu za Therapy Session IPA u kategoriji IPA/DIPA,  Varionici je pripalo zlato u kategoriji Pale Ale za istoimeni uvarak, a zadružna pivovara Brlog se okitila srebrom na Majstoricu Marušku, fruit beer koji se natjecao u otvorenoj kategoriji.

Uspjeh triju hrvatskih pivovara tim je veći ako znamo da su osvojila četiri od samo 14 dodijeljenih odličja – naime u trima kategorijama dodijeljena je samo po jedna medalja – za Sour Ale srebrnu, a za pšenično pivo i za porter, odnosno stout brončana, dok su u otvorenoj kategoriji dodijeljene dvije medalje – srebrna i zlatna.

A evo i nekih od prvih reakcija naših laureata:

Varionica craft brewery: Odlično organiziranu konferenciju srednjoeuropskih pivara CEBC u Budimpešti zaključili smo sa zlatnom medaljom za naš Pale Ale! Nakon jednog dana suđenja i dva dana predavanja možemo samo pohvaliti organizatora na odabiru predavača i glatkoj organizaciji. Svakako se vidimo i sljedeće godine. Čestitke i našim kolegama na osvojenim medaljama s kojima smo pokazali da Hrvatska ima svoje konje za trku na Europskoj razini.

Brlog: Majstorica Maruška je osvojila srebro u Budimpešti na CEBC  Naš Zach, nedavno pristigli head brewer iz Amerike (na slici) je s ovim pivom imao debut u Hrvatskoj i to u kolaboraciji s Maraskom Zadar Nagrada je išla za kategoriju fruit beer, a mi smo se natjecali s već dokazanim Baltic porterom, ali u eksperimentalnoj kombinaciji s kominom od višnje maraske. Već smo pisali o tom projektu koji gradimo s Maraska Zadar u kolaboraciji i više možete pročitati u blogu (link u komentaru), a kupiti ga možete kod nas u pivovari, na web shopu ili u Maraskinom dućanu na poluotoku!

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Hrvatska