Nacrtaj mi krigl

Odjeci pivskih izložaba

P.N.   |   03.02.2010.     2609

Odjeci pivskih izložaba
Znam da su među reakcijama na ovaj tekst moguće i one tipa Hvalite me usta moja i Svaki Cigo svoga konja hvali, ali riskirat ću: Izložba Nacrtaj mi krigl, koja je zajedno s izložbom Pivo – napitak bogova i puka bila središnji događaj Noći muzeja u virovitičkom Gradskom muzeju postigla je izuzetan uspjeh i s pravom nas učinila ponosnima. O tome svjedoče brojne reakcije u medijima, koji su odlično pratili ovu manifestaciju.
Ovaj projekt prepoznat je kao nesvakidašnji i zanimljiv već i puno prije Noći muzeja, pa su mnogi mediji objavili najave izložaba. Posebno, dakako oni lokalni, virovitički i daruvarski. Valja naime znati da je Noć muzeja svehrvatska manifestacija, u koju je ove godine bilo uključeno rekordnih 116 muzeja, a ukupno je na besplatne prigodne noćne sadržaje došlo čak 278 tisuća i 170 posjetitelja. Stoga je jasno da veliki državni mediji nisu mogli zabilježiti sve događaje, i da su najbolje prošli najveći, najraskošniji, najbogatiji i najspremniji muzeji iz metropole. Evo kako crtu ispod manifestacije povlači njen organizator – Hrvatsko muzejsko društvo: Atraktivne izložbe i popratna događanja - pedagoške radionice, predavanja, performansi, recitali i koncerti - pobudili su iznimnu pozornost publike u četrdeset i jednom gradu. Čak 41.999 posjetitelja Noći muzeja 2010 bilo je u Splitu, 19.302 u Zadru, 17.428 u Rijeci, 10.251 u Osijeku, 5050 u Dubrovniku, 4265 u Karlovcu, 2700 u Vukovaru, 2138 u Čakovcu, 1098 u Slavonskom Brodu... U najbrojnijim i najvećim, zagrebačkim muzejima, bilo je više od 161.307 posjetitelja, a od tog broja najviše njih bilo je u Muzeju suvremene umjetnosti (32.000), potom u Tehničkom muzeju (18.098), u Muzeju za umjetnost i obrt (12.690), u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju (11.000), u Arheološkom muzeju (10.000), u Muzej Mimara (9.315), u Muzej grada Zagreba (8.500) i u Klovićevim dvorima (8.000).
No, vratimo se našem nacrtanom kriglu i napitku bogova i puka. Najave su objavili svi virovitički gradski i županijski portali, radio postaje Virovitica, Slatina, Osijek i Daruvar, a posebno veliku pozornost ovom su događaju posvetili Večernji list u najavi koju smo prenijeli i na našem portalu, te Hrvatska televizija, koja je prilog emitirala u Županijskoj panorami studija Osijek i Bjelovar. Raporte s otvaranja izložaba i koncerta Rundek Cargo Trija, koji je održan nakon otvaranja objavili su također mnogi mediji. Virovitica.net, Virovitica.online, Virovitica.hr, potom portal virovitičke županije, Akademija.art i napokon Glas Slavonije, koji među ostalim kaže: Nekoliko stotina posjetitelje virovitičke Noći muzeja uživalo je u glazbi Rundek Cargo trija i pivu. Prije koncerta otvorene su izložbe “Pivo - napitak bogova i puka” Gradskog muzeja iz Bjelovara i “Nacrtaj mi krigl” internetskog portala Pivnica.net. Kustosica bjelovarskog muzeja Silvija Sitta, autorica prve izložbe, podsjetila je da pivo spada među najstarije napitke jer je nastanak situiran u peto tisućljeće prije Krista.
“Nastalo je u Mezopotamiji, a u svim drevnim civilizacijama, od Sumerana i Egipćana naovamo, zabilježena je proizvodnja piva”, rekla je prof. Sitta. Obje izložbe imaju po trideset panoa i bogato ilustriraju teme - prošlost i sadašnjost piva te strip-junake koji piju pivo. Autor izložbe “Nacrtaj mi krigl”, novinar Mato Pejić rekao je kako je izložba namijenjena onima koji su se zasitili velikih, ozbiljnih i važnih stvari, i koji bi htjeli nešto jednostavno i ne previše zahtjevno.
“No i u stvarnom životu strip i pivo odavno su punopravni građani povlaštenog svijeta lijepog i uzvišenog. Diljem globusa postoje mnoge muzejske zbirke posvećene pivu i bezbrojne izložbe koje govore o devetoj umjetnosti, pa čak i galerije i muzeji posvećeni strip-junacima, serijalima i njihovim autorima”, rekao je Pejić.
Eto, to su odjeci našeg projekta. Nama to izgleda prilično dobro i kao dostojan razlog za malo ponosa. A da smo definitivno uspjeli znat ćemo ako uskoro stigne još koji poziv za gostovanje naše izložbe u drugim muzejima. Naznaka za to već ima.
 
 
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Tko ide u krčmu – hrani tuđu djecu.
Hrvatska izreka

Nacrtaj mi krigl

Lavric - Evropa_47
Lavric - Evropa_47

Najnovije iz kategorije Nacrtaj mi krigl