Pivnica.net
Banner

Češka

Od zrna do krigle

P. N.   |   02.08.2022.     748

Od zrna do krigle

Energetska zahtjevnost proizvodnje piva u Češkoj u posljednjih je deset godina smanjena za 25 posto, a potrošnja vode u pivovarama pala je gotovo za petinu. Pivovarska branša je na putu ugljične neutralnosti. Unikatni proizvodni postupak češkog piva se međutim i dalje mora nositi s posljedicama klimatskih promjena.

Za očuvanje pivarske tradicije pivovare i sladare nužno trebaju aktivnu potporu i uvažavanje svojih specifičnosti kod formuliranja poljoprivredne politike i politike zaštite okoliša u Republici Češkoj.

Osim toga što češko pivo sjajno godi, ono spada i među šampione na polju održivosti. Dok se mnoge namirnice do domaćih dućana i restauracija dovoze iz velike udaljenosti kod piva je situacija takva da  čak 95 posto sirovina za njegovu proizvodnju potječe s njiva čeških zemljodjelaca. K tome, pivarski sektor je u posljednjih deset godina prošao čitav niz inovacija, koje su značajno smanjile energetsku zahtjevnost proizvodnje i potrošnju vode. Pivovare i sladare svjesne su i svoje društvene uloge – skrbe o zajednici u mjestu svoga djelovanja, ostvaruju mnoge volonterske programe, odgovorno pristupaju marketingu i prodaji, ili investiraju u očuvanje tradicionalnih zanata.

Piše u priopćenju za javnost Češkog saveza proizvođača piva i slada, koje prenosi portal České nápoje .

„Pivovare i sladare su motor ne samo inovacija i tehničkog napretka, nego i štedljivog odnosa prema okolišu, s kojim je proizvodnja piva nerazdvojivo povezana. Briga o okolišu i o prirodnim izvorima tako ima za nas prvorazredni značaj. Pivarska industrija prednjači u kružnom gospodarstvu. Svi nusproizvodi u produkciji piva se dalje koriste u poljoprivredi, a osim toga tri od četiri piva na tržište dolaze u povratnoj ambalaži. S obzirom na svoje specifičnosti i iskustva, branša ima ambicije aktivno surađivati na izradi nacionalne strategije održivosti i njezine primjene u praksi. Može također ponuditi niz inspirativnih primjera dobre prakse,“ kaže Martina Ferencová, izvršna direktorica Češkog saveza proizvođača piva i slada.

Dok je 2012. godine za proizvodnju jednog hektolitra piva prosječno bilo potrebno 4,15 hektolitara vode, danas je to za 18 posto manje, odnosno samo 3,4 hektolitra, što je i u europskim razmjerima odličan rezultat. Potrošnja energije preračunato na jedan hektolitar proizvedenog piva u istom je razdoblju pala za čak jednu četvrtinu na prosječno 86,13 mega džula. Podaci su to iz istraživanja provedenog među češkim pivovarama i sladarama, članicama Saveza. Cijeli niz pivovara k tome koristi električnu energiju dobivenu iz obnovljivih izvora i ima ambiciju dosegnuti ugljičnu neutralnost. Također, pivovare se ne bave samo proizvodnjom, nego paze i na trgovinu i potrošnju.  Čak 72 posto prodanog piva otpada na povratnu ambalažu (boce, kegove i pivske tankove), a kod jednokratne ambalaže branša traži načine kako osigurati njezinu reciklažu, i materijal ponovno iskoristiti u vidu nove ambalaže.

Iako pivovare i sladare već danas ispunjavaju mnoge zahtjeve što se tiče održivosti i zelene tehnologije, ipak su pred industrijom piva u budućnosti novi izazovi. „Samo od 1993. godine smanjena je površina zasijana jarim ječmom za pedeset posto. Neprestane klimatske promjene i suša utječu i na proizvodnju hmelja, gdje dolazi do neviđenih oscilacija u prinosima, čak i do nekoliko desetaka posto od godine do godine, što predstavlja nepredvidivo okruženje, kako za uzgajivače hmelja, tako i za pivovare,“ navodi M. Ferencová jedan od primjera.

Među glavnim pretpostavkama za budući održivi razvoj češkog pivarstva, koje su predstavnici branše nedavno predstavili zakonodavcima u zastupničkom domu češkog parlamenta na seminaru nazvanom simbolično Od zrna do krigle, je tako potpora uzgoju lokalnih sirovina za proizvodnju piva, a sljedeća je povećanje privlačnosti tradicionalnih zanata povezanih s pivarstvom, te redovita implementacija europskih inicijativa poput paketa Fit for 55, strategije Od proizvođača do potrošača, Zeleni dogovor za Europu ili revizija europskih smjernica o ambalaži i ambalažnom otpadu.

Michal Kučera, predsjednik Odbora za poljoprivredu zastupničkog doma parlamenta, koji je preuzeo patronat nad ovim projektom, rekao je kako je potrebno uvoditi mjere koje smanjuju utjecaj proizvodnje piva na okoliš i pojačavaju štedljivost pri crpljenju poljoprivrednih izvora. No, istovremeno je nužno respektirati specifičnosti koje ima proizvodnja češkog piva. „Češko pivo je doma i u svijetu na dobrom glasu zahvaljujući svom izvrsnom okusu, koji ima zbog jedinstvene tehnologije proizvodnje. Ona je u usporedbi sa stranom produkcijom u temelju zahtjevnija što se tiče sirovina a kad je riječ o proizvodnji tradicionalnog češkog piva donjeg vrenja (lagera) ona i duže traje,“ kaže Kučera.

„Češko pivo je svjetski fenomen i bez ikakve diskusije spada u riznicu nacionalnog blaga, pa bismo ga morali posebno paziti, ali kako u proizvodnji tako i u prodaji moramo misliti i na životnu sredinu i održivi razvoj. To je izazov ne samo za velike pivarske gigante, nego i za male pivovare i obiteljske firme. Vjerujem da će nam to poći za rukom,“ rekao je Jan Bureš, potpredsjednik Odbora za poljoprivredu.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Svaki krčmar voli pijanca, ali ne za svog zeta.
Židovska poslovica

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Češka