PIVO OD OTPADNE VODE. OPET.

Od pročistača do gajbe

  Proces proizvodnje         P. N.         27.05.2024.
Od pročistača do gajbe

Od sva četiri osnovna sastojka za proizvodnju piva kroz povijest su pivovare najviše igrale na kartu kvalitete vode te na pričama o nenadoknadivosti lokalnih izvora ili vlastitih bunara u krugu tvornice gradili reputaciju svog asortimana. Danas to više nije važno, jer voda se lako prilagodi potrebama određenog pivskog stila i svejedno je odakle se ona zahvaća, pa može čak i iz – kanalizacije.

Više primjera kuhanja piva s otpadnom vodom koja je prošla tretman u pročistaču već smo ovdje spominjali, a najnoviji dolazi iz bavarskog grada Weissenburga, gdje su skuhali pivo s kanalizacijskom vodom koja je prošla kroz ukupno četiri stupnja pročišćavanja, te ga nazvali Reuse Brew Helles.

Prve tri faze obrade vode su mehanička, biološka i kemijska. Stupanj mehaničke obrade uključuje postrojenje za prosijavanje, komoru za pijesak i dva primarna pročistača, piše empoweringpumps.com. U fazi biološke obrade, milijarde mikroorganizama svojom metaboličkom aktivnošću pomažu pretvoriti otopljene tvari u kanalizacijskoj vodi u čvrste tvari koje se mogu taložiti. Stupanj kemijske obrade iz otpadne vode uklanja fosfor.

Četvrti stupanj je jedinstven za postrojenje za pročišćavanje grada Weissenburga. Sastoji se od ozoniranja vode miješanjem s ozonom putem sustava za napajanje, pri čemu se koristi ozon proizveden na licu mjesta uz pomoć kisika i generatora. Ozoniranjem otpadne vode u reaktoru nastaju nusproizvodi koji mogu biti štetni za vodu u okolišu, pa ovaj proces prati dvostupanjska filtracija. Taj se sustav filtracije sastoji od biološkog filtra s aktivnim ugljenom i pješčanog filtra. Ova četvrta faza pročišćavanja uklanja do 80% antropogenih tvari u tragovima.

Ipak, ova voda još uvijek nije sigurna za piće, rekao je Tobias Fruehauf, voditelj operacija u Weissenburgovom postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda. Dakle, voda se mora dalje tretirati.

- To čini vodu čišćom nego što zakon o kvaliteti vode za piće zapravo zahtijeva. Čak uključuje i djelomičnu demineralizaciju, objasnio je Uwe Hübner iz Xylem Water Solutions.

Najsuvremenija tehnologija čini ekonomičnim i učinkovitim korištenje otpadne vode za pravljenje piva. Reuse Brew Helles je rezultat suradnje između Katedre za pivarstvo i tehnologiju pića i Katedre za inženjering urbanih vodoopskrbnih sustava na Tehničkom sveučilištu u Münchenu, grada Weissenburga i Xylema.

Glavna svrha piva Reuse Brew je pokazati mogućnosti suvremenog tretmana vode i kako se voda može koristiti na održiv način. To je također jedan od načina borbe protiv klimatskih promjena.

- Trenutno se suočavamo s vrlo čestim nedostatkom vode zbog klimatskih promjena, a jedan od načina da se tome suprotstavimo je ponovno korištenje pročišćene otpadne vode, rekao je Hübner.

Svi ovi napori na pročišćavanju kulminiraju zadovoljnim ljubiteljima piva. 

- Ukusno je! Ne možete prepoznati da to nije obična voda, rekla je Nadine Krogull nakon kušanja piva na sajmu u Münchenu.

- Ne primjećujem nikakvu razliku u odnosu na normalno pivo. Stvarno je dobro, složio se Sebastian Beck.

Za one koji žele znati više:

Pivo iz pročistača

Pivo od otpadne vode

Pivo od vode iz kanalizacije

Ako vas želudac još služi, pročitajte i ovo:

Pivo i od mokraće

Tagovi

Pivo   voda   kanalizacija   pročistač   Bavarska  


Najnovije iz kategorije Proces proizvodnje
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće