PJENUŠAVO PODUZETNIŠTVO

Od čvrstog kruha – tekući

  Njemačka         28.02.2023.
Od čvrstog kruha – tekući

Svakom ukusu njegovo pivo – tako bismo mogli nazvati projekt dvojice studenata pivarstva iz njemačkog Freisinga, koji provode pod motom „Napravit ćemo vaše pivo“ nastojeći osmisliti pivo za svaku moguću prigodu. Za sada su skuhali piva s limunom i sa starim kruhom, i jako dobro im ide.

Poduzetni dvojac Felix Albrecht (30) i Lorenz Schareina-van der Zander (29) zaključio je da u svijetu piva ima premalo različitosti (Sic!) i da je vrijeme za nove okuse, te su osnovali start-up nazvan Die Fermenter u sklopu kojeg kuhaju pivo prilagođeno ukusu njihovih klijenata, piše portal Münchner Merkur.

Dvojica studenata upoznala su se 2013. godine tijekom studija tehnologije pivarstva i pića u Weihenstephanu. U međuvremenu su se razišli: Albrecht je otišao u Stuttgart kao majstor pivar, Schareina-van der Zander stekao je iskustvo u pilot pivovari za istraživanje hmelja u Nürnbergu. Prije nekog vremena vratili su se u Freising. Ovdje obojica opet uče. „Ja pohađam drugi prvostupnički studij poslovne administracije, a Lorenz radi svoj magisterij razvoja proizvoda“, objašnjava Albrecht. I jedno i drugo trebalo bi koristiti vašoj tvrtki: prije godinu dana osnovali ste Die Fermenter, koji sada žele postupno proširiti.

Ideja je jednostavna: „Ako netko želi vlastito pivo – na primjer za vjenčanje ili zabavu u poduzeću –  može doći k nama. Zatim kuhamo ono što kupac želi,“ kaže Schareina-van der Zander, objašnjavajući koncept. Preciziraju samo količinu punjenja – sve ispod 500 litara se ne isplati ili je ludo skupo. Kad je riječ o sastojcima, teško da postoje granice kreativnosti. To je i ono što je posebno zabavno. Odredbe Zakona o čistoći mogu se zaobići jer njih dvojica imaju i partnersku pivovaru u Austriji. U blizini Beča, bivši kolega iz razreda osnovao je s ocem organsku pivovaru. Tamo će se uskoro kuhati i pivo od limuna Zilz– vlastita kreacija na kojoj su dugo radili, koju reklamiraju sloganom Nije radler, nije pils.

„Bilo je to negdje ljeto kada sam se zaželio osvježavajućeg piva s limunom. Ali mislim da su radleri previše slatki,“ kaže Felix Albrecht. Nema problema za studenta pivarstva: „Pomislio sam u sebi: Ja ću to sam napraviti sam.“ Rečeno, učinjeno: rođeno je njihovo prvo pivo s limunom. Svi koji su to probali bili su iznimno zadovoljni i ztražili da skkuhaju još toga piva.

To je ono što Albrecht i Schareina-van der Zander i planiraju s tim da namjeravaju poboljšati recepturu i kuhati od 100 posto organskih sirovina. Drugo pivo po narudžbi skuhali su od starog kruha koji bi inače završio u smeću. To jer pivo naručio prvi bavarski food-sharing kafić. Felix Albrecht naglašava: „Ako netko ima ideje ili samo želi isprobati nešto novo, dobrodošao je da se javi. Otvoreni smo i rado kreativni zajedno s ostalim ljubiteljima piva.“

Za one koji žele znati više:

Pivo od starog kruhaNajnovije iz kategorije Njemačka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće