Obnovljen Muzej piva

  Njemačka         P. N.         02.01.2023.
Obnovljen Muzej piva

Münchenski Muzej piva i Oktoberfesta u Sterneckerstrasse je nakon temeljitog preuređenja ponovno otvorio vrata nudeći posjetiteljima dašak bavarskog stava prema životu. Obnovljeni muzej je moderniji u odnosu na stari i prilagođen gostima. Dakako, nudi im na kraju i pivo svježe natočeno u litreni vrč.

U svijetu postoje mnogi muzeji posvećeni pivu, a ovaj bavarski je među najmlađima – utemeljen je tek 2004. godine. No, objekt u kojem je muzej smješten najstarija je zgrada u čitavoj bavarskoj prijestolnici, izgrađena još 1340. godine. Zgrada je na kraju tisućljeća bila u prilično lošem stanju, a da ne bi bila obnovljena u nekom modernističkom stilu i pretvorena u fensi hotel, pomogla je neprofitna zaklada Edith Haberland – Wagner, većinski vlasnik pivovare Augustiner, pa je ova četverokatna zgrada, inače zaštićena kao spomenik kulture, ostala u javnoj funkciji i to na najbolji mogući način – kao muzej dvaju iznimno važnih njemačkih instituta – piva i Oktoberfesta.

Zgrada je tada temeljito i kvalitetno obnovljena dosljedno provodeći naputke zaštitara, a nakon 17 godina rada i Muzej je došao na red za obnovu. Odluku o modernizaciji Muzeja donio je upravni odbor zaklade u sastavu Catherine Demeter i Martin Liebhäuser, a projekt obnove koji je trajao devet mjeseci vodio je ravnatelj Muzeja Lukas Bulka. Ocjene prvih posjetitelja kažu da se trud isplatio.

Muzej je, prema projektnom zadatku trebao biti ne samo moderniji, već i prilagođeniji posjetiteljima. Izložba koju možete doživjeti svim osjetilima, jer mirisati, dodirivati, slušati i kušati više se pamti nego samo vidjeti. „Prije smo imali mnogo vitrina s mnogo pivskog stakla“, kaže Lukas Bulka, „to smo smanjili“. Umjesto toga, medijske instalacije objašnjavaju sve u vezi s pivom i Oktoberfestom.

Smjer razgledanja za posjetitelje također je promijenjen: sada ide od vrha prema dolje. Kao i obično, možete naručiti svijetlo ili tamno pivo u salonu u prizemlju prije obilaska, koji sada počinje na četvrtom katu a ne na drugom katu kao prije. Uprava muzeja računa da će posjetitelj nakon razgledanja kroz katove do šanka sići ponovno poprilično žedan.

Prvi dio izložbenog postava posvećen je sirovinama – sladu, hmelju, vodi i kvascu, te procesu proizvodnje piva, a tu se nalaze i predmeti posuđeni iz Egipatskog muzeja, jer se željela naglasiti starost piva kao pića – naime pivo se pilo za gradnje piramida, a Egipćani su uz svoje mrtve u grob stavljali i pivo.

Na trećem katu vremenska linija vodi kroz povijest piva, budući da su ljudi cijenili ovo piće još od kamenog doba i u pijanstvu su se osjećali bliski bogovima. U starom Babilonu je postojalo 20 vrsta piva. Povijesno su vrijedni artefakti cehovska zastava te cehovska škrinja iz 17. stoljeća. Nekoliko stoljeća ranije nastali su prvi zemljani pivski vrčevi (Keferloher), od kojih je izloženo nekoliko desetaka najljepših primjeraka, uključujući dva u obliku tornjeva najslavnije münchenske crkve Frauenkirche. U susjedstvu je cijela jedna prostorija ispunjena    prekrasnim fotografijama veselih pivopija. A nakon odjela Revolucija, odnosno izuma horizontalnog kompresora za hlađenje Carla von Lindea, konačno je došao red i na Oktoberfest kojemu je posvećen drugi kat. Dočekuje vas zvučni zapis rituala otvaranja festivala, nastavite do replike povijesne kraljevske krune, pokraj takozvane sobe za naočale s iskrivljenim zrcalom i s ljubavlju dizajniranih minijaturnih festivalskih atrakcija poput Teufelsrada, Krinoline & Co... sve dok uz zvuke „Sweet Caroline“  ne završite u pivskom šatoru. Ako vam krene voda na usta, pomoć možete dobiti kat niže una šanku muzeja: pivo, svježe iz bačve.. Pa živjeli!

Muzej je otvoren od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 19 sati, a muzejski šank do ponoći. Za vođenu turu se treba unaprijed najaviti. Ulaz stoji 4 eura, s popustom 2,50.

Izvor: Süddeutsche Zeitung München

Foto Mato Pejić i Süddeutsche Zeitung München

Za one koji žele znati više:

Muzej piva i Oktoberfesta

Tagovi

Pivo   muzej   Oktoberfest  


Najnovije iz kategorije Njemačka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće