Pivnica.net
Banner

Craft

Novo pivo na novoj terasi

Mato Pejić   |   01.05.2022.     2632

Novo pivo na novoj terasi

Od pet godina postojanja pakračke craft pivovare Slavonica dvije su pojeli pandemijski skakavci, no pivovara je opstala i početak novog života dočekuje puna optimizma i planova. Vidjelo se to dobro jučer na Danu otvorenih vrata na kojem je predstavljeno novo pivo i u upotrebu puštena pivovarska terasa.

Primijetili ste sigurno da se pivski festivali vraćaju na velika vrata, a i da ih nastojimo što bolje pratiti, jer i naša se stanica zaželjela pjenušavih raporta s lica mjesta, pa otvaranje vrata pakračke pivovare nikako nismo htjeli propustiti.

Ekipa Pivnice.net (Goran, Emil, Mladen i ja) skupljala se u Virovitici, pa preko Daruvaru, a u pakračkoj ulici Kralja Tomislava manifestaciju smo doslovce otvarali jer smo se tamo obreli točno u podne, baš na treći znak geofizičkog zavoda. A malo je falilo i da je zatvorimo. Iako smo planirali samo malo popričati s domaćinom Markom Barčanom, malo među sobom i malo s pakračkim prijateljima za koje smo znali da ćemo ih tamo sresti, pa nazad, stvari su malo izmakli kontroli... reč o ovom, reč o onom i sve uz pokoje novo pivo i uz par starih provjerenih Grofova, dočekasmo u pivovari i Dnevnik.

Ali, idemo lijepo ispočetka:

„Nastojimo ovdje stvoriti jedinstvenu ponudu piva i domaćih proizvoda,“ počinje Marko objašnjavajući da je uz domaće pivo iz svoje pivovare gostima ponudio i kobasice koje proizvodi njegov otac, kao i neke iz ponude pivovarskog dućana Slavonica food and drink shop, a supruga je uz to ispekla peciva u kojima ima i pivarskog slada.

A što se tiče piva, uz dobro poznate Grofa (amber ale), Groficu (pale ale) i Caricu (IPA). točila se i Slavonska NEIPA, pivo koje je baš na ovom eventu imalo premijeru.

„To je prvo pivo iz naše nove linije koju smo nazvali Slavonica clasic i u kojoj ćemo kuhati razne stilove, dajući im svoj osobni pečat. Danas predstavljamo prvo u nizu, a slijedeći stil bit će lager, koji ćemo promovirati već za tjedan dana na osječkom festivalu zanatskog piva. Tjedan dana kasnije predstavit ćemo ga i ovdje, jer želimo da nam ova novouređena terasa služi baš za promociju naših proizvoda, ali i za druge akcije kulturnog tipa, na kojima ćemo točiti svoje pivo.“

Slavonska NEIPA ukrcava pakračku pivovaru u recentni vlak hrvatskog crafta koji se loži baš na taj pivski stil – New England IPA – no, dok je većinom elemenata to klasični predstavnik svoje vrste, u nekima je namjerno drugačiji.

„Pivo obiluje aromama jer je dvostruko suho hmeljeno, ima malo više alkohola – 6,2 posto – koji se zapravo i ne osjeti, jer je pivo dobro izbalansirano, i manje gorčine (28 IBU). Ono što odskače od odlika stila je bistrina piva. NEIPA je stil koji karakteriziran mutnoća, no naše iskustvo nam govori da naši potrošači za mutno pivo misle da je pokvareno, pa smo zbog njih pivo izbistrili do granične bistrine.“

U proizvodnji je uz ječmeni slad korišten i pšenični slad i zobene pahuljice, a od hmeljeva upotrijebljeni su mosaic, citra i idaho 7.

Do kraja godine u novoj liniji Slavonica clasic naći će se pet do šest etiketa, a osnovna pivska linija bit će zaokružena crnim pivom (stoutom) Templar. U planu je i treća linija u kojoj će se naći niz specijalnih i prigodnih uvaraka.

Sve to je trebalo već biti realizirano, no planove je osujetila pandemija koronavirusa, koja je došla baš u trenutku kada je pakračka pivovara osvojila nova tržišta u Istri, Dalmaciji i na istoku Hrvatske, kada su se u pivovari počele održavati razne akcije, a u dućanu bilo i do šezdeset vrsta piva iz malih slavonskih pivovara. Kada je sve stalo mnogo je piva iz dućana morao popiti sam jer mu je prolazio rok trajanja, a nakon lockdowna okrenuo se više ugostiteljstvu, te je tijekom protekle sezone kupanja držao ugostiteljski štand na lipičkim bazenima.

„Nas smo samo dvojica zaposlenih, mi bismo preživjeli u svakom slučaju,“ zaključuje Marko i poentira kako se nada da je epidemija definitivno iza nas i da će sada moći punom parom krenuti naprijed, posvećujući se ponajprije svom osnovnom poslu, proizvodnji piva i razvoju novih proizvoda i lokacije.

Osim pivovarskog tap rooma s novootvorenom terasom, te niza ugostiteljskih objekata u Pakracu, Lipiku i Daruvaru, pivovara Slavonica prisutna je u široj okolici – Novskoj, novoj Gradiški, Virovitici, Suhopolju, Slatini, Slavonskom Brodu, te naročito Zagrebu, gdje se Grof i kompanija nude u tridesetak lokala i više specijaliziranih trgovina.

Raduje se Marko i povratku pivskih festivala koje namjerava posjećivati što je moguće više, a imaju i specifičan vlastiti izum – predstavljanje grofovskog piva u kostimima grofa i grofice Janković. Te prezentacije odrađuje se suprugom Ivanom, koja je i izradila kostima i svaki nastup izaziva veliki interes posjetitelja. Zanimljivo je, međutim, da tu prezentaciju još nisu odradili u Daruvaru, domicilu grofovske obitelji Janković, koja je posjedovala i pakračko vlastelinstvo, te tamo imala kuriju.

Nova terasa nije zamišljena kao klasični ugostiteljski objekt, nego kao mjesto za druženje, za razne prezentacije i promocije, za obiteljske ili grupne posjete pivovari i vođena razgledanja. Tako je to upravo bilo i jučer, tko je htio mogao je razgledati proizvodni pogon i čuti osnovne informacije o tehnologiji kuhanja piva, provjeriti ponudu Slavonica food and drink shopa i kupiti pivo za ponijeti, no terasa je cijelo poslijepodne vrvjela svijetom, s tim da su se za svim stolovima  gosti izmijenjali i po nekoliko puta, osim našeg.

Mi se nismo dali ni mijenjati ni otjerati, nego smo postojano kano klisurine bistrili svoje savršeno nevažne teme i dobro se zabavljali uz niz tura Slavonske NEIPE i isto toliko Grofa.

Pridružio nam se i dragi kolega i prijatelj pakrački novinar Darko Baronica, pa i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, koja je između protokolarnih obveza vezanih uz obilježavanje obljetnice početka Bljeska skočila do Markove pivovare da mu osobno čestita na novom postignuću...

I, da skratim, u takvoj atmosferi i u dobrom raspoloženju potpuno smo izgubili pojam o vremenu pa smo Pakrac napuštali tek s prvim sumrakom. No, to valjda i jeste smisao ovakvih mjesta.

Snimili Goran Gazdek i Mato Pejić

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Svaki krčmar voli pijanca, ali ne za svog zeta.
Židovska poslovica

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Craft