U ENGLESKOJ UVEČER I VIKENDOM SKUPLJE PIVO

Novi udar na džepove pivopija

  Velika Britanija         P. N.         23.09.2023.
Novi udar na džepove pivopija

Kultura kvartovskih pivnica, pubova, u Engleskoj dobiva novi ozbiljan udarac. Najveći engleski lanac pubova Stonegate uveo je dodatak na cijenu piva u vrijeme povećanog priliva gostiju – u večernjim satima i vikendom. Prirez iznosi 20 penija, odnosno 23 euro centa po pinti, pa prosječna cijena od 4,1 funte sada iznosi 4,3, odnosno 4,93 u eurima.

„Svjesni smo da pubovi prolaze kroz teška vremena, ali kažnjavati poskupljenjem one koji njihovu gospodarsku granu nastoji podržati, pogrešno je rješenje,“ piše magazin Forbes, citirajući Toma Steinera, šefa pivskog i gostioničarskog udruženja CAMRA.

Vodstvo mreže Stonegate opravdava uvođenje doplatka u svojih oko 800 pubova delikatnom ekonomskom situacijom izazvanom padom kupovne moći, strožim uvjetima licenci i investicijama u sigurnost, a također i time da upravo u vrijeme veće posjećenosti moraju pubovi imati brojniji personal.

Stonegate već im a iskustvo s dodatkom na cijenu u vrijeme većeg zanimanja gostiju – činio je to tijekom velikih sportskih manifestacija, a prvi put za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine.

Forbes upozorava da dinamične cijene nisu izum ugostitelja. Primjenjuju ih, na primjer, aviokompanije, hoteli, taksi prijevoznici ili prodavači ulaznica. Baš na primjeru ulaznica veliko istraživanje provedeno krajem prošle godine pokazalo je da 71 posto Britanaca ne podržava sistem dinamičkih cijena ulaznica. Časopis dodaje da će primjer Stonegatea vjerojatno slijediti i drugi britanski pubovi i upozorava da ionako u Ujedinjen om Kraljevstvu svakog mjeseca pedeset pubova stavi ključ u bravu.

Foto M. Pejić

Tagovi

Engleska   Velika Britanija   pivo   ale   pinta   pub   cijena  


Najnovije iz kategorije Velika Britanija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće