Pivnica.net
Banner

Velika Britanija

Novi udar na džepove pivopija

P. N.   |   23.09.2023.     1997

Novi udar na džepove pivopija

Kultura kvartovskih pivnica, pubova, u Engleskoj dobiva novi ozbiljan udarac. Najveći engleski lanac pubova Stonegate uveo je dodatak na cijenu piva u vrijeme povećanog priliva gostiju – u večernjim satima i vikendom. Prirez iznosi 20 penija, odnosno 23 euro centa po pinti, pa prosječna cijena od 4,1 funte sada iznosi 4,3, odnosno 4,93 u eurima.

„Svjesni smo da pubovi prolaze kroz teška vremena, ali kažnjavati poskupljenjem one koji njihovu gospodarsku granu nastoji podržati, pogrešno je rješenje,“ piše magazin Forbes, citirajući Toma Steinera, šefa pivskog i gostioničarskog udruženja CAMRA.

Vodstvo mreže Stonegate opravdava uvođenje doplatka u svojih oko 800 pubova delikatnom ekonomskom situacijom izazvanom padom kupovne moći, strožim uvjetima licenci i investicijama u sigurnost, a također i time da upravo u vrijeme veće posjećenosti moraju pubovi imati brojniji personal.

Stonegate već im a iskustvo s dodatkom na cijenu u vrijeme većeg zanimanja gostiju – činio je to tijekom velikih sportskih manifestacija, a prvi put za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine.

Forbes upozorava da dinamične cijene nisu izum ugostitelja. Primjenjuju ih, na primjer, aviokompanije, hoteli, taksi prijevoznici ili prodavači ulaznica. Baš na primjeru ulaznica veliko istraživanje provedeno krajem prošle godine pokazalo je da 71 posto Britanaca ne podržava sistem dinamičkih cijena ulaznica. Časopis dodaje da će primjer Stonegatea vjerojatno slijediti i drugi britanski pubovi i upozorava da ionako u Ujedinjen om Kraljevstvu svakog mjeseca pedeset pubova stavi ključ u bravu.

Foto M. Pejić

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Velika Britanija