Pivnica.net
Banner

Velika češka pivska knjiga

Nová Paka

Zdeněk Susa   |   04.11.2009.     4030

Nová Paka
Paka je kadgod pripadala dobru grada Kumburka. Prava pačkih građana ovisila su dakle od milosti kumburškoga gospodara. Istina je, da im je pravo kuhanja piva udijelio u 16. stoljeću gospodar Burian Trčka iz Lipe, ali istina je također, da je time samo potvrdio status koji su Pačani imali još prije. Svjedočanstva govore da se pivo u Paki kuhalo još u 13. stoljeću.
Izvorna gradska pivovara bila je drvena, stajala je na trgu i izgorjela je 1536. godine. A onda je došao gospodar Burian sa svojom dozvolom.
Sadašnja pivovara u Novoj Paki počela se graditi 1871. godine i – shodno brzini tadašnje gradnje, koja je danas u vrijeme mehanizacije gotovo neshvatljiva – već za godinu dana kuhala pivo. I kuha ga do danas. Kuha sedam vrsta piva. Imena pačkih lagera i specijala – „Podkrkonoški specijal“, svijetli i tamni, „Kumburak“ i „Valdštejn“ – nisu previše maštovita, ukazuju samo na krajobraz, na najbližu utvrdu i na vojvodu, koji je nedaleki Jičin pretvorio u svoj glavni grad. „Granat“ je pak prije oznaka vrste ili boje lagera, nego ime. Apsolutni prvak među specijalima je „Hemp Valley Beer“ – pivo u koje se dodaje ekstrakt „konoplje, koja raste na proplancima Švicarske,“ kako kaže reklama. Da se radi o indijskoj konoplji (canabis indica), držimo potpuno sigurnim. Koliki je pak sadržaj efektivnih tvari, koje su u nekih sorti ove konoplje sirovina za drogu, to nećemo doznati. Bit će da je to količina manja od male. Ali karakteristični list konoplje koji krasi etiketu, mami. A ono o zabranjenom voću sigurno znate. Možda baš zato novopačko pivo ima dobru prođu u inozemstvu, čak u Izraelu, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama.1
Meni su osobno najzanimljivija imena šankovskih piva iz Nove Pake – „Brouček“ (bubica) i „Kryštof“. Ne mogu se oteti dojmu, da su marketinški stručnjaci novopačke pivovare slutili, da će se nedaleko odatle roditi i odrastati moj najmlađi unuk Kryštof, ta dražesna bubica (brouček). I da su predvidjeli također i uspjeh ove knjige, pa su stoga prisvojili moga unuka kao maskotu svojih najrasprostranjenijih piva.2
Od pivovare u novoj Paki možemo se zaputiti pješke kroz grad oko Suchardova doma, čiji je sgrafito izradio Mikolaš Aleš, kad je tu bio kum na svadbi supružnika Boudov. Sgrafito s pivom ima doduše veze samo utoliko, što je maestro Aleš tijekom rada ispio mnogo novopačkoga piva. Zato neki pivopije iz pivovare radije idu ravno na kolodvor i uz presjedanje u Staroj Paki stignu Podkrkonošjem preko Martinica, Kunčica i Hostina do Trutnova.
Iz Kunčica se šinobusom može doći do nedaleke Vrchlabe, gdje se od 1995. godine nalazi „Pivovarska Bašta“, hotel s mini pivovarom i restauracijom. Tu može namjernik kušati četiri vrste „Krkonoškog medvjeda“ i nekoliko specijalnih piva (proizvode oko osamsto hektolitara). Zgodna je okolnost da se može prenoćiti u istoj zgradi u kojoj se odvija degustacija. Tko nema volje poći do Vrchlabe, nastavlja iz Pake ravno do Trutnova.
1Godišnja produkcija novopačkoga piva premašuje 57 tisuća hektolitara, u vlastitoj sladari proizvode 680 tona slada godišnje.
2O pripadajućem honoraru za korištenje unuka u reklami još s njima nisam pregovarao, ali doći će moje vrijeme.
 
Preveo Mato Pejić
 
 
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Muž pijanica – žena mučenica
Makedonska izreka

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Velika češka pivska knjiga