Pivnica.net
Banner

Europa

Nova loša vijest – instant pivo

P.N.   |   03.04.2009.     4071

Nova loša vijest – instant pivo
U posljednje vrijeme loše vijesti za pivopije češće su od onih dobrih. Te recesija, te pad potrošnje i proizvodnje, te razrjeđivanje piva vodom, te zabrana staklene ambalaže. Kad smo već pomislili da gore ne može, stiže vijest sa samog dna. Ono što je nekada bila fora, sredstvo za prvoaprilsko podvaljivanje prijateljima, sada je postalo stvarno: njemačka pivovara Kneitinger iz Regensburga plasirala je na tržište prvo instant bock pivo. Pivo u prahu.
Obiteljska pivovara Kneitinger specijalist je za bock pivo, posebno jako sezonsko pivo, naročito karakteristično za Bavarsku. Sada je pivopijama ponudila vrećice sa zeleno-smećkastim praškom, koji je na prvi pogled potpuno bezličan. Ali, kada mu se doda voda, pretvara se u pravo pravcato pivo. To je na njemačkom tržištu potpuna novost, do sada se nije moglo vidjeti pivo u prašku. „Po okusu praktično nema nikakve razlike između ovog piva i našeg bock piva skuhanog uobičajenim postupkom,“ izjavio je Christian Meier, poslovođa u pivovari. Meier je u Regensburg došao prije samo mjesec dana iz pivovare Radeberger, i pokrenuo revolucionarne projekte. Ovim se postiže značajno pojeftinjenje transportnih troškova, ističe Meier, a osim toga pivo u prahu nema roka trajanja. No, do konačnog rezultata nije bilo lako doći – trebali su mjeseci pokušaja i uštimavanja okusa, da bi bio onaj – pravi.
Ovu vijest objavilo je Internet izdanje magazina TV Aktuell u srijedu 1. travnja. Sad kada znate datum objavljivanja vijesti, sigurno vam je jasno da je bila riječ o prvoaprilskoj šali, i da instant pivo, hvala Bogu, nije u industrijskoj proizvodnji. Za sada. Naime, eksperimente s pivom iz vrećice već dugo rade mnogi laboratorijski entuzijasti, i ono stvarno postoji. na sreću, daleko od nas klasičara.
No, kako već postoje prašci koji omogućavaju, recimo da nakon dodavanja vode u ubrzanom postupku dobijete pivo za nekoliko tjedana, pa i za nekoliko dana, možda ni pravo instant pivo nije daleko. Stoga je valjda na prvoaprilsku šalu nasjeo i ozbiljni njemački pivski portal Bier.de, koji je vijest prenio Jučer, dakle 2. travnja, kada je TV Aktuell već priznao da se šalio.
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Europa