Nova godina se odlaže

Nova godina se odlaže

Nova godina se odlaže.

Tako je mogla glasiti jedna od mjera glavnog stana civilne zaštite. A zašto i ne bi?

Kad se ljudima moglo zabraniti da okopaju drugu polovicu krumpirišta jer se razvukla po susjednoj općini, zabraniti rodbini od drugog koljena na dalje da sahrani strica, ograničiti ćevabdžinicama rad uz odloženo plaćanje poreza, navući kupcima maske (iako su ih mnogi mjesecima gužvali po džepu i bile su inkubator za bakterije svih vrsta), zašto i ne bi?

Kad su nam naredili da u dva sata ”one nedjelje” potjeramo vrijeme šezdeset minuta naprijed i time nam ukrali san, a biološku vekericu zbunili za dvadesetčetvrtinu hormona sreće, ni slutili nisu da će tu zaradu vratiti troškovima liječenja.

Al koga još za to briga!?

I kilogram su nam ukrali. Onaj iz 1879. od platine i iridija što se čuvao u Francuskoj. Zahvaljujući kvantnoj fizici on je (taj kilogram) sada isti bilo gdje u svemiru i ne treba ga se seliti  da bi dokazivali težinu. Kao da nam je bilo teško prenijeti jedan pišljivi kilogram.

Zašto onda ne odložiti Novu godinu?

Priča se da su Kinezi još onomad odložili doček Nove godine jer se čekao kraj filma ”Valter brani Sarajevo”, a to se ni odlukom Centralnog komiteta nije moglo prekinuti. Pričalo se da su Batu Živojinovića, Igora Gala i još nekolicinu protagonista, koji su bili gosti nekog filmskog festivala u Kini, Kinezi nekim turistima iz Australije, fotografirajući na onom ”velikom zidu”, predstavil kao ”poznate kineske glumce”.

I neki drugi aksiomi su dovedeni u pitanje.

O logici da i ne pričamo.

I Djed Mraz je prekršten. Ili prekrižen, kako se već kaže.

Ni snijega više nema, da bar on dočara iluziju. Ni velikih saonica upregnutih vrancima oko vrata. Zimska idila je postala poezija tržnih centara. Jelka se kiti već u studenom.

Ni one čestitke s jelenima se više ne šalju. Ni ne primaju.

Pa zašto onda ne odložiti Novu godinu?

Za neka bolja vremena. Sad bi to mogli i digitalno, jednim klikom na kalendar.

Što, naravno, ne znači da trideset i prvog, kao i bilo kojeg drugog dana ne možemo podići pivsku čašu, nazdraviti i nasmiješite se, jedni drugima. S tri pobjede u gostima (dvojke) i jednom neriješenom.

Sretnija vam 2022!

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Sadržaj ekstrakta u osnovnoj sladovini
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće