POTOCI PIVA NA AUTO CESTI

Nomen est omen: Bier Kurve

  Zapisi pivopije opće prakse         Mato Pejić         24.02.2024.
Nomen est omen: Bier Kurve

Vrlo često vidjet ćete u medijima tužnu sliku pivskih gajbi rasutih po cesti, mnoštvo razbijenih pivskih boca i pivo koje po autostradi teče potokom. Iz nekog razloga, izgleda da ima puno takvih prometnih nesreća, a čini se i da ima mjesta na kojima se one opetovano događaju. U Njemačkoj postoji čak jedno mjesto koje je zbog toga nazvano pivska okuka, ili – da oprostite – Bier Kurve.

Dakle, svako malo, kad otvorite novine ili kliknete na aktualne novosti na kakvom portalu, s ekrana ili stranica slijeva se rijeka piva iz razbijenih boca ispalih iz kakvog šlepera, koji u oštrom zavoju nije uspio održati teret u ravnoteži. E sad, zašto je to tako – da li je pjenušavi sadržaj prikolice skloniji padu, ili urednici i novinari radije objavljuju vijest da je cestom teklo pivo, nego ako se po asfaltu raspu, štatijaznam, cjepanice ili kutije nekakvog pribora ili alata, tko bi to znao, a nije to ni važno. Tek, nezgode s prometnim zastojima zbog čišćenja kolnika  od srče i plastike tako su česte, da se ponekad zapitamo dođe li koji kamion s pivom uopće do skladišta alkoholnih pića u koje se zaputio. Nekada, pa i ne tako davno, ako bi se nesreća dogodila u blizini kakvog sela, a daleko od sjedišta organa reda, policija je na poprištu znala zateći tek ostatke ostataka, a većinu gajbi već bi zbrinuli vješti i brzi susjedi, pa bi danima za sve suseljane bilo besplatnog piva.

Ili čega drugoga, bez razlike. Sjećam se jedne dogodovštine iz svog djetinjstva provedenog na istoku Slavonije, između Save i auto ceste. Malo susjedno selo koje se nalazilo tik uz jedan zavoj na auto putu Bratstva i jedinstva više je puta kapitaliziralo taj svoj geografski položaj, a jednom je to bilo kad se prevrnuo kamion pun pisaćeg papira. Iako baš nitko u tom selu nije imao nikakvu potrebu za uredskim papirom, a bilo je i nepismenih, svi su s tačkama pojurili na lice mjesta i vozili kući gomile paketa s po 500 listova A4 formata, a vjerujem da neki i danas, pola stoljeća kasnije, u taj isti papir umataju slaninu kad idu na piknik.

Toga danas, naravno, više nema, ali pivo pada i dalje. Nova žrtva pivske krivine: kamion izgubio stotine gajbi, obavještava nas naslov na portalu Bavarskog radija BR24.de.  Stotine litara piva i kilogrami razbijenog stakla: kamion s poluprikolicom izgubio je dio tereta na ulazu na auto cestu A70 u okrugu Kulmbach u Gornjoj Franačkoj. Stotine gajbi piva pale su na cestu, a bezbrojne boce su se razbile. Zbog razbijenog stakla i prolivenog piva prilaz je satima bio neprohodan, rekla je policija. Nakrivljenu prikolicu prvo je trebalo ručno istovariti kako bi je mogli ispraviti i odvući. Prema informacijama policije, teret na poluprikolici bio je nedovoljno dobro pričvršćen. Nije bilo dokaza o prekoračenju brzine. Pedesetogodišnji vozač morao je platiti kaznu. Šteta je oko 35.000 eura.

Posljednjih godina ponavljaju se nesreće u kojima su sudjelovali prijevoznici piva na prilazu za A70, koji je odavno popularno poznata kao pivska krivina. U većini slučajeva, prema tvrdnjama policije, razlog izlijevanja na cestu velikih količina piva bilo je loše osiguranje tereta. Međutim, kamioni su na tom mjestu gubili i drugi teret, uključujući drvo i beton, pa taj ulaz na autocestu kod Neudrossenfelda ne zaslužuje baš naziv “Bier-Kurve” poentira BR24.

No, kad vidimo kako to na njemačkom jeziku dražesno zvuči, možemo reći samo: A kako drugačije?Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opće prakse
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće