Nobel bivšem Carlsbergovcu

  Carlsberg         P. N.         01.11.2022.
Nobel bivšem Carlsbergovcu

„Nobelova nagrada za kemiju za 2022. dodijeljena je Dancu Mortenu Meldalu, te Amerikancima Carolyn Bertozzi i Barryju Sharplessu za razvoj klik-kemije i bioortogonalne kemije,“ vijest je koja je objavljena početkom listopada i koju vjerojatno niste ni primijetili. A nama je zanimljiva zato što je Danac Meldal nekad radio u laboratoriju pivovare Carlsberg.

Vijest je odmah prenio i Carlsberg na svojoj mrežnoj stranici: Morten Meldal dobio je Nobelovu nagradu za kemiju za razvoj klik kemije i bioortogonalne kemije. To je otkriće koje nastavlja dugački niz istraživačkih međaša iz istraživačkog laboratorija pivovare Carlsberg, među kojima su pročišćavanje kvasca i izum pH ljestvice.

„U Carlsberg grupi i Carlsbergovom istraživačkom laboratoriju neizmjerno smo ponosni što je naš bivši kolega Morten Meldal dobio ovogodišnju Nobelovu nagradu za kemiju. Morten dobiva Nobelovu nagradu za kemiju za razvoj klik kemije i bioortogonalne kemije, koju je razvio tijekom godina rada u Carlsbergovom istraživačkom laboratoriju od 1988. do 2011. godine,“ piše Carlsberg na svojoj stranici.

„Morten je oduvijek bio iznimno vizionar, a njegov rad s klik kemijom dio je duge tradicije revolucionarne znanosti koja proizlazi iz našeg laboratorija“, rekla je Birgitte Skadhauge, potpredsjednica Carlsbergova istraživačkog laboratorija. „Danas je povijesni dan za danska istraživanja. Velike čestitke Mortenu od strane cijele Carlsberg grupe“, dodaje ona. Carlsberg Research Laboratory osnovao je utemeljitelj pivovare  J.C. Jacobsen 1875. godine, jer je bio uvjeren da treba razumjeti kemiju piva i fiziologiju uključenih organizama kako bi težio savršenstvu.Najnovije iz kategorije Carlsberg
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće