Pivnica.net
Banner

Njemačka

Njemačka kuha četvrtinu EU piva

P. N.   |   03.11.2021.     162

Njemačka kuha četvrtinu EU piva

U zemljama članicama Europske unije prošle je godine skuhano 318 milijuna hektolitara piva, ne računajući bezalkoholno. U odnosu na 2019. godinu bio je to pad produkcije od čak osam posto, navodi portal Eurostat. Najveći proizvođač piva u uniji je Njemačka u kojoj se skuha svako četvrto EU pivo.

U Njemačkoj je skuhano 75 milijuna hektolitara piva, odnosno 24 posto ukupne proizvodnje Europske unije, a na drugom mjestu je Poljska s 38 milijuna hektolitara, odnosno udjelom od 12 posto u ukupnoj cifri. Slijedi Španjolska s 33 milijuna hektolitara ili 10 posto cjelokupne proizvodnje, pa Nizozemska s 25 milijuna hektolitara (8 posto), Francuska s 21 milijunom hektolitara (7 posto), Češka s 18 milijuna hektolitara (6 posto), Rumunjska sa 17 milijuna hektolitara (5 posto) i tako dalje.

Slovačka je imala najveći rast produkcije piva od čak 25 posto, a rasli su još i Grčka, Litva i Francuska za po tri posto. Nasuprot tome Italija je imala najveći pad od čak 46 posto, a na drugom mjestu po smanjenju proizvodnje piva nalazi se Hrvatska s padom od 29 posto. Pad od preko deset posto zabilježile su još Španjolska, Mađarska i Austrija.

Najveća izvoznica piva među članicama Unije, kako unutar Europske unije,m tako i izvan nje je Nizozemska plasiravši na inozemno tržište čak 19 milijuna hektolitara piva, što je 21 posto ukupnog izvoza. Po količini izvezenog piva slijede Belgija i Njemačka, Češka i Francuska dijele četvrto mjesto s udjelom od šest posto u ukupnom izvozu. Izvan Europske unije najčešće se izvozilo u Sjedinjene Američke Države, gdje je završilo 8,95 milijuna hektolitara piva, osnovno 22 posto izvoza izvan EU i u Veliku Britaniju kamo je izvezeno 8,81 milijuna hektolitara (21 posto).

U Europskoj je uniji prošle godine skuhano i 14 milijuna hektolitara bezalkoholnog piva, dakle onog s udjelom alkohola od 0,5 posto, što je otprilike jednako kao i godinu dana ranije.

Uvoz piva izvan EU veoma je mali, a najveći dostavljač je Velika Britanija koja je u zemlje Unije izvezla 2,68 milijuna hektolitara, što je više od polovice ukupno uvoza piva u zemlje Europske unije (51 posto). Slijedi Meksiko s udjelom od 18 posto. Najveći uvoznik piva iz i izvan EU je Francuska s udjelom od 16 posto, a na ljestvici uvoznika slijede Njemačka, Italija, Nizozemska i Španjolska.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Pravila određuje onaj tko stoji za točionikom.
Murphyjev zakonik, Midov zakon

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Njemačka