Pivnica.net
Banner

Njemačka

Njemačka glava iznad vode

P. N.   |   24.01.2022.     354

Njemačka glava iznad vode

Nijemci i unatoč pandemiji koronavirusa i dalje marljivo piju pivo. I dok bavarsko pivo zadobiva sve više i više popularnosti, dotle se dugogodišnji favorit na sceni mora miriti s gubicima, sažima situaciju na njemačkom pivskom tržištu portal t-online.de.

Pivski stil hell, koji vuče porijeklo iz Bavarske u novom je uzletu, i taj trend rasta pomogao je i proizvođaču tradicionalnog pilsnera Veltinsa da postigne rekordnu prodaju. Pils kao pivski stil ima tržišni udio od gotovo 50 posto te je dakle najpopularnija vrsta piva u Njemačkoj. Objavio je to Veltins pozivajući se na podatke istraživanja tržišta Nielsen provedenog za prvih deset mjeseci prošle godine.

No, prodaja pilsa u trgovini pala je za dobra četiri posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Hell je najveći pobjednik među vrstama piva s porastom prodaje od gotovo 14 posto i broj je 2 s tržišnim udjelom koji je dodatno narastao na 8,8 posto, daleko ispred ostalih vrsta, kao što je na primjer pšenično pivo.

Privatna pivovara Veltins ostvarila je rekordnu prodaju u financijskoj godini 2021. zahvaljujući svom brendu Hell Pülleken. Ukupna proizvodnja porasla je za 5,1 posto na 3,095 milijuna hektolitara. Ovo je malo premašilo prethodni rekord svih vremena iz 2019.

Lagani oporavak pivovara bilježi kod točenog piva marke Pils Veltins, uz rast prodaje od gotovo deset posto. U pandemijskim godinama 2020. i 2021., međutim, udio točenog piva u ukupnoj proizvodnji pivovare značajno je pao sa 17 na 8,1 posto. Ukupni prihod porastao je za 5,8 posto na 362 milijuna eura u 2021.

Veltins za travanj najavljuje poskupljenje i za točeno pivo i za pivo u bocama, a opravdava eksplozijom troškova, počevši od slada, pa do krunskih čepova i energije. Uprava je objasnila da se skok troškova može samo djelomično nadoknaditi većom produktivnošću.

Potrošači su se pragmatično nosili s pandemijom, stvorili su naviku konzumacije kod kuće, a dijelom i na terasi, rekao je generalni predstavnik Veltinsa Michael Huber. Zbog višemjesečnih zatvaranja ugostiteljstva, kao i otkazivanja manifestacija i festivala, potrošnja po glavi stanovnika značajno je pala na oko 92,5 litara piva u 2021.

Duboko dno uzrokovano pandemijom njemačka pivarska industrija ove bi godine mogla izbjeći – naročito ako potrošači odu na odmor u vlastitu zemlju i tako domaćoj gastronomiji ponovno daju snažan poticaj. Veltins ne očekuje da će prodaju točenog piva iz 2019. dosegnuti prije kraja 2023. godine.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

"Pivo za kojim jako žudite zacijelo će biti:

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Njemačka