Nizozemska Bavaria mijenja ime?

  Nizozemska         P.N.         02.07.2009.
Nizozemska Bavaria mijenja ime?

Okončan je još jedan pivski sudski slučaj. Europski sud pravde (ECJ) presudio je da se pivo koje u svojem imenu želi imati naziv Bavarian, smije proizvoditi samo u istoimenoj pokrajini-državi na jugu Njemačke. To znači da nizozemsko pivo Bavaria neće moći koristiti to ime, nego će ga morati promijeniti.Naime, kako danas piše portal busines.hr, oznaka Bayerisches Bier registrirana je 2001. godine kao oznaka geografskog porijekla, kao što to imaju talijanski sir parmezan, francuski šampanjac, ili – kako smo već pisali – odnedavna i češko pivo. Proces je pokrenut kada je bavarsko udruženje proizvođača piva, koje okuplja 650 bavarskih pivovara, talijanskom sudu podnijelo tužbu zbog toga što se u Italiji i drugim zemljama Europske unije prodaje nizozemsko pivo Bavaria.

No, bavaria se nastavila prodavati pod istim imenom, koje je uzela još 1928. godine, s namjerom da time uvjeri pivopije da se proizvodi na isti način kao čuveno njemačko pivo. Nizozemski proizvođač tvrdio je da oznaka zaštićenog geografskog porijekla ne može zabraniti upotrebu imena koje postoji od ranije.

Europski sud pravde presudio je da je zaštita geografskog porijekla valjana, ali je odluku o tome smije li se nizozemska Bavaria i dalje podavati pod istim imenom prepustio nacionalnim sudovima. Znači li to da ćemo dobiti novi slučaj sličan onom koji već cijelo stoljeće vode češki Budvar i američki Budweiser?

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Nizozemska
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće