CIJENA PIVA NA OKTOBERFESTU

Nikad jeftinije, uvijek skuplje

  Zapisi pivopije opće prakse         Mato Pejić         25.06.2023.
Nikad jeftinije, uvijek skuplje

Litreni vrč piva (njemački: Maß) ove će godine na Oktoberfestu biti u prosjeku 6,12 posto skuplji nego lani, objavio je u četvrtak münchenski gradski ured za rad i gospodarstvo.  Za okorjele pivopije i notorne ljubitelje najvećeg i najvažnijeg pivskog festivala na svijetu to nije nikakvo iznenađenje, nego posve očekivana stvar, za njih je naprosto – stanje redovno.

Oni, naime, znaju da se na početku ljeta, otprilike tri mjeseca prije početka fešte na Theresienwieseu, objavljuje odluka o cijenama piva i da je ta cijena uvijek veća od one lanjske. Ove godine poskupljenje je takvo da ga naš čovjek, recimo, ne bi ni primijetio, jer kod nas je i inflacija dvostruko veća, a otkako smo uveli euro, ni duplo više cijene ne mogu nas iznenaditi. A još kad gradska vlada utješi puk konstatacijom da cijena piva „neće prijeći psihološku granicu od 15 eura“, odnosno da će se za litru piva plaćati od 12.60 do 14.90 eura...

Prošle godine, kada se Oktoberfest vratio nakon dvogodišnje pandemijske pauze, računalo se s vrtoglavim brojkama i mislilo se da će rekordi padati kao zrele kruške, međutim – značajno poskupljenje svega, iznimno loše vrijeme i strah od novih sojeva virusa koji su vrludali mnoštvom naprosto su se natjecali tko će više naštetiti bilanci. Kako je glad za slavnim festivalom, bila golema, kriza, inflacija, hladnoća, skupoća i epidemija snizile su uobičajeni broj popijenih litrenih vrčeva piva tek za jednu desetinu, što je na kraju bio rezultat vrijedan respekta. A što se tiče rekorda jedini rekord koji je pao bio je onaj u cijeni piva. Od šatora do šatora cijena piva je iznosila od 12,80 do 13 eura 80, a u odnosu na prethodno izdanje festivala (2019.) bilo je to prosječno poskupljenje od čak 19,82 posto.

Ni to očito nije bio (prevelik) problem i posve smo zaboravili kako je nekada vrijedio nepisani zakon da će pasti svaka vlada, koja dopusti poskupljenje piva. Bilo je i gore pa su onomad zbog poskupljenja od pola krajcara, odnosno pfenniga i pol po krigli doslovce padale glave. Bilo je to u proljeće 1873. u Frankfurtu na Majni, kad je cijena piva povećana s četiri na četiri i pol krajcara (dakle za 12,5 posto). Ulje na vatru su još dolili gostioničari, koji su pivo naplaćivali pet krajcara, a kao kusur su vraćali žeton od pola krajcara koji se mogao potrošiti samo u toj krčmi. Ta je drskost digla na noge svekoliki puk, koji je u bjesomučnom rušilačkom pohodu sravnio sa zemljom šesnaest pivovara, a u neredima je poginulo dvadeset ljudi, među kojima jedno jednogodišnje dijete i jedna starica, dok je 37 osoba ranjeno. Za obranu pivovara dignuta je vojska a snage reda uhapsile su 300 pobunjenika.

Poskupljenje piva pokrenulo je i mnoge druge fizičke sukobe, kroz povijest ih je bilo nekoliko desetaka, no na sreću nikad više ovako krvavih kao što je bio ovaj frankfurtski.  Danas, naravno, ne treba da bude mrtvih zbog poskupljenja piva, ali kad bi bilo malo više protesta i bojkota, možda bi sljedeća dizanja cijene bila manje drastična. A kad je riječ o Oktoberfestu, poskupljenje spada među rijetke stvari koje su na svakom izdanju festivala potpuno sigurne. Ni najstariji se više ne sjećaju godina kada je pivo na Oktoberfestu koštalo jednako kao i prethodne godine. Samo što dalje u prošlost pogledamo razlike su manje i manje, još prije deset godina 20 do 30 centi, puno prije toga koji pfennig, a samo na samom početku cijena je godinama znala stajati na istom iznosu.

Pradavne 1810. godine počelo je s cijenom od tri krajcara i tri pfenniga i ta se cijena nije mijenjala čitava dva desetljeća, nakon čega je formirana nova cijena od šest krajcara i ona se držala puno desetljeća, te je 1840. pivo skočilo na dvostruko većih dvanaest krajcara. Godine 1881. maß je stajao 25 pfenniga, a 1898. za samo jedan pfennig više. Svinjsko pečenje, usporedbe radi, koštalo je 30 do 35 pfenniga. Godine 1910. za litru piva morao je posjetitelj Oktoberfesta izdvojiti 38 pfenniga, a desetljeća kasnije dvije i pol marke (pečeno pile koštalo je 28 maraka. Onda je počelo inflacijsko ludilo, pa je dvije godine kasnije pivo stajalo 50 maraka, a pile 500. A 1923. godine u siječnju je vrč piva stajao 360 maraka, a u studenom 260 milijardi maraka. No, te godine se nije pilo na Oktoberfestu, koji zbog hiperinflacije nije održan.

Od 1925. ide se ispočetka, od cijene od jedne rajhsmarke za litreni vrč piva, šest godina kasnije cijena iznosi tek neznatno više – 1,1 rajhsmarku, a 1933. samo 90 pfenniga. Nakon gotovo cijelog desetljeća pauze uslijed Drugog svjetskog rata, 1949., litra piva na Oktoberfestu košta marku i 70, a takozvana psihološka granica, koja je tada bila postavljena na 2 dojč marke, prijeđena je (tek) 1962. godine kada se za maß moralo dati 2 marke i 20. Zatim je pivo iz godine u godinu konstantno poskupljivalo, a posljednja cijena u njemačkim markama, 2001. godine, iznosila je 12,80. Sljedeće godine za litreni vrč valjalo je izdvojiti 6,30 do 6,80 eura. Nijemci, kako vidimo, nisu uvođenje eura zloupotrijebili za pljačku građana, iako je bilo slučajeva da su iznosi na cijenama pojedinih artikala ostajali isti, samo je zamijenjen naziv valute.

I tako, dok trepneš, ili dok kažeš pivo, eto nas na pragu nove psihološke granice koja je ovoga puta stala na 15 eura, i nitko se na to neće ni osvrnuti, nego će, baš poput Ala Bundyja u špici sitcoma Bračne vode, vaditi iz džepa novčanice i gurati ih u ruke svakom konobaru koji naiđe. Naravno, 15 eura nije malo novca, ali tko si to ne može priuštiti popit će u gradu u nekoj od sjajnih povijesnih pivnica isto to pivo za 10 eura, a u samoposluzi će dvije politrene boce svakog Oktoberfestbiera dobiti za euro i pol do dva...  Ili uopće neće ići u München. Ali, to je priča poput one famozne o kavi na Stradunu ili koktelu na rivi. Ili o pivu, ne-znam-gdje-na-Jadranu. Evo, baš sad čitam ispovijesti turista, s pripadajućim fotografijama računa, na kojima crno na bijelom stoji da su za veliko pivo dali četiri, pet, pet i pol ili 6 eura 20. Pa ti računaj!Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opće prakse
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće