SASTOJCI PIVA: VODA

Nije svaka voda ista

  Pivska abeceda         P. N.         22.03.2023.
Nije svaka voda ista

U proizvodnji piva voda ima izuzetan značaj – to je jedna od četiriju sirovina od kojih se pivo pravi. Mnogi kažu i najvažnija iako je takva gradacija bespredmetna budući da bez bilo koje od ingredijencija piva ne bi ni bilo. No, svakako je najvoluminoznija jer pivo sadržava 85 do 95 posto vode. Zato na nju podsjećamo na današnji Svjetski dan voda.

Voda koja se koristi za kuhanje piva mora odgovarati zakonskim uvjetima za pitku vodu, odnosno mora biti besprijekorno čista i mikrobiološki ispravna. Mnoge pivovare imaju svoje vlastite izvore – bunare, kako bi bile neovisne o gradskom vodovodu. prirodne vode imaju veću ili manju količinu otopljenih mineralnih soli pa se dijele na meke tvrde. Zapravo postoji pet kategorija vode u pogledu tvrdoće – od vrlo meke do vrlo tvrde.

Tvrdoća vode utječe na okus piva, a općenito pravilo kaže da se mekša voda upotrebljava za svijetla piva, a tvrda za tamna. Za proizvodnju plzeňskog tipa piva koristi s evrlo meka voda (1,3 dH), za münchenski tip tvrda (14,8 dH) a za dortmundski tip piva vrlo tvrda (41,3 dH). To znači da prirodnu vodu treba često omekšavati odgovarajućim postupcima pripreme (dekarbonizacija vapnom ili pomoću ionskih izmjenjivača) do optimalnih vrijednosti za određeni tip ili vrstu piva.

Voda je također sirovina koja pivovaru najviše povezuje s mjestom na kojem se nalazi, naročito ako pivovara koristi podzemnu vodu iz vlastitih bušotina. Takva voda znatno se razlikuje od površinske vode i svojim karakteristikama povijesno predodređuje pivovaru za kuhanje određenog pivskog stila.

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama koja je održana 1977. godine u Mar del Plati.

Na slici: Vodotoranj pivovare Plzeňský Prazdroj u češkom Plzeňu

Tagovi

Pivo   voda  

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Pivska abeceda
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće