Pivnica.net
Banner

Njemačka

Nije München, nego Nürnberg

P. N.   |   29.11.2022.     1266

Nije München, nego Nürnberg

Gdje u Njemačkoj možete pronaći najbolju pivsku ponudu, pitanje je na koje je pokušao odgovoriti münchenski dnevnik Tageszeitung. Očekivani odgovor je, naravno – u Bavarskoj, ali grad koji ima najbolji pivski paket za konzumente nije kako bi se na prvu pomislilo München, nego – Nürnberg.

Svako bavarsko dijete to dobije s majčinim mlijekom: Bavarska je zemlja piva, piše Tageszeitung na svom portalu. Brojni pučki festivali – uključujući naravno svjetski poznati Oktoberfest , pivovare kao što je Sand am Meer i Hallertauu kao najvažnija regija za uzgoj hmelja u svijetu čine Slobodnu Državu Bavarsku pivskom mekom čak i bez službenog naslova.

Ipak, jedan berlinski proizvođač ugostiteljskih potrepština (Expondo) sada je odlučio potvrditi ono što svi već dugo znaju. Bavarska je pivska prijestolnica Njemačke. Ali svatko tko je tipovao na München kao najpivskije mjesto bit će razočaran. Stanovnici glavnog grada Bavarske nalaze se tek na jednom od posljednjih mjesta od 20 ispitanih metropola. Pobjednik je Nütnberg iz Srednje Franačke.

Expondo je krenuo u istraživanje 20 najvećih njemačkih gradova i njihovih pivovara i pivnica, koristeći se pritom podacima Google Mapsa  da se vidi koliko u pojedinim gradovima ima predstavnika trgovine pivom, kako su ocijenjeni i koje su cijene piva. Tako se želi izvući zaključke o ponudi, a time i o potražnji, ali i o pristupačnosti i okusu piva u njemačkim pivnicama.

U istraživanje su uključena samo dva bavarska grada – glavni grad pokrajine München i franačka metropola Nürnberg. Prvo što je trebalo pogledati bio je asortiman pivskih vrtova (Biergartena). Na prvom mjestu je grad Bielefeld iz Sjeverne Rajne-Vestfalije. S 44 pivnice, odnosno 13 na 100.000 stanovnika on je neprikosnoveni lider. Tri grada dijele drugo mjesto – Dresden, Leipzig i Nürnberg imaju po dvanaest pivnica na 100.000 stanovnika. München je na trećem mjestu s devet pivnica na svakih 100.000 stanovnika.

Kada je riječ o pivovarama opet je na čelu jedan grad iz NRW – Dortmund koji ima ukupno čak 24 pivovare  odnosno četiri na svakih 100.000 stanovnika. Odmah iza je Düsseldorf s 22 pivovare. Nürnberg je za malo promašio nedostajalo postolje i ostao na četvrtom mjestu s 14 pivovara. München je peti. Ima 36 pogona za proizvodnju piva, a to su tek dvije pivovare na 100.000 stanovnika.

 Osim okusa piva, pivopijama je najvažnije koliko moraju platiti svoje omiljeno piće. Pola litre piva je najjeftinije u Nürnbergu. Ovdje u prosjeku košta 3,63 eura. Dresden na drugom mjestu skuplji je za punih 30 centi, s prosječnom cijenom od 3,97 eura. Berlin je na sedmom mjestu sa 4,26 eura. Kod 0,3 litre redoslijed opet izgleda potpuno drugačije. Ovdje Bonn osigurava prvo mjesto s prosjekom od 2,73 eura. Na desetom je mjestu franačka metropola s 3,01 eurom. München je na posljednjem mjestu s 3,90 eura po čaši.

Naposljetku, razmatrano je kako su pivski vrtovi u pojedinim gradovima prošli u pogledu naklonosti posjetitelja. Za to su proučene Googleove ocjene i recenzije. Bielefeld je ponovno uspio osigurati zlatnu medalju s prosječnom ocjenom od 4,43. Srebro ide u Essen s 4,38. Dusseldorf je osvojio broncu sa 4.37. Bavarski predstavnici zauzeli su šesto (Nürnberg 4,35 zvjezdica) i šesnaesto mjesto (München 4,25 zvjezdica).

Kad se zbroje sve ocjenjivane kategorije, prema ocjeni Exponda, Nürnberg je na prvom mjestu. Slijede Dresden i Bielefeld. Glavni grad Bavarske tek je na 17. mjestu od 20 gradova. Dakle, ako još uvijek tražite savjet za izlet za nadolazeću sezonu pivnica, franačku metropolu Nürnberg stavite na vrh popisa.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Njemačka