Pivnica.net
Banner

Češka

Ni Česi nisu što su bili

P. N.   |   07.08.2022.     2996

Ni Česi nisu što su bili

Pivo je u Češkoj nacionalno piće s dugom tradicijom kuhanja i prebogatom kulturom ispijanja, to je općepoznata stvar. Tako je to bilo odvajkada, tako j i danas, no danas ipak malo drugačije. Naime, najnovije istraživanje agencije Nielsen Admosphere o odnosu Čeha prema omiljenom češkom piću pokazuje da ni Česi više nisu što su nekad bili.

Prema tom istraživanju četiri petine populacija barem ponekad popije pivo, ali od proljeća 2020, dakle od početka pandemije koronaviusa, frekvencija ispijanja piva se malo smanjila, a naročito je opao broj ljudi koji pivo piju svaki dan. Ono što stalno dobiva na popularnosti su radleri, mješavine piva i voćnog soka, a porast njihove potrošnje je posebno izražen kod žena. Najpopularnija marka piva je Birell, dakle bezalkoholno pivo i to je prvi put da je u Češkoj najpopularnije neko pivo bez alkohola.

Istraživanje koje je provela agencija Nielsen Admosphere obuhvatilo je i male pivovare i pivske specijale, a provedeno je na uzorku od 500 ispitanika, prenosi portal Pivni web.

Pivopija je među ispitanicima 79 posto, a onih koji svaki (ili gotovo svaki) dan piju pivo tek skromnih 13 posto, što je za šest postotnih bodova manje nego pije dvije godine. Barem jednom tjedno pivo popije 32 posto Čeha, što j isti rezultat kao u prethodnom istraživanju, rjeđe od jednom tjedno pije 34 posto ispitanika, a uopće ne pije pivo 21 posto.

Aromatizirana piva i radlere samo 2 posto ispitanika pije svaki dan, ali čak petina za njima poseže najmanje jednom tjedno, što je pet posto više nego ranije, a nikad ne pije radlere 28 posto ispitanika. Radleri su podjednako popularni i kod žena i kod muškaraca.

Što se tiče popularnosti pivskih brendova, nakon iznenađujuće prve pozicije bezalkoholnog Birella (17 posto), slijedi slavni Plzeňský Prazdroj (to jest Pilsner Urquell) sa 16 posto. Prazdroj je u prethodna dva istraživanja  bio na čelu poretka. Slijede Velkopopovický Kozel (10 posto) i Radegast (7 posto), ob piva iz iste pivarske kompanije, Plzeňský Prazdroj. Devet posto ispitanika n gleda na marku piva koje pije.

Sljedeća tema istraživanja bio je odnos prema malim lokalnim zanatskim pivovarama, kojih je u Češkoj sve više. Taj odnos se u posljednje dvije godine nije promijenio i one očito imaju popriličnu popularnost – četvrtina ispitanika preferira craft pivo, a 14 posto radije pije pivo iz industrijskih pivovara, dok 46 posto anketiranih tvrdi da im nije bitno a li pivo dolazi iz velike li male pivovare.

Kad je riječ o pivskim specijalima, njih piju više muškarci nego žene, i to 23 posto povremeno, 36 posto rijetko, samo tri posto često a 38 posto nikad.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Češka