Nevolje Delirium tremensa

  Belgija         P. N.         20.09.2022.
Nevolje Delirium tremensa

Delirium tremens, slavno belgijsko pivo iz pivovare Huyghe, poznato po jedinstvenom zaštitnom znaku – ružičastom slonu koji tetura, je u teškoj situaciji, žale se belgijski pivoljupci i strahuju. Pivovara koja kuha ovo pivo koje se smatra jednom od najboljih na svijetu u opasnosti je od zatvaranja.

Razlog je galopirajući rast troškova, koji je rezultat energetske krize što pogađa cijelu Europu, javljaju belgijski mediji, navodeći da je dobavljač ugljičnog dioksida cijenu podigao na dvanaesterostruki iznos u odnosu na onaj početkom godine, s 250 na 3350 eura za tonu. Alain De Laet, predstavnik četvrte generacije pivara u obitelji koja drži ovu pivovaru u općini Melle kod Genta još od 1906. godine (nastavljajući tradiciju pivarstva toga mjesta koja seže u 17. stoljeće), a od 1988. godine kuha jaki belgijski ale Delirium tremens s 8,5 posto alkohola, koji osvaja ljubitelje piva diljem svijeta.

Dobavljač ugljičnog dioksida Nipon Gases opravdava dvanaesterostruko poskupljenje plina „višom silom“, odnosno činjenicom da je nizozemska tvornica umjetnih gnojiva od koje dobivaju ugljični dioksid značajno smanjila produkcija, te da je ugljičnog dioksida na tržištu općenito malo, prenosi češki portal Aktualne.cz.

Smatrajući da je dobavljač plina ovim drastičnim poskupljenjem prekršio dugoročni ugovor, pivovara je slučaj predala sudu, te čeka presudu, a za to vrijeme traži drugog, jeftinijeg dobavljača ugljičnog dioksida.

Proizvodnja glasovitog piva s ružičastim slonom na etiketi je, dakle, upitna, i neizvjesno je koliko će od 75 milijuna boca koje pivovara godišnje šalje na tržište ove godine stići do potrošača. No, u pivovari Huyghe su svjesni da isti problem muči i druge pivovare, a da je pivarstvo samo vrh ledenog brijega, jer je u istoj kaši cijela industrija.Najnovije iz kategorije Belgija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće