KAŽI MI KAŽI KAKO DA TE ZOVEM

Neprikosnoveni Crveni lav

  Pitam se, pitam se         P. N.         04.02.2024.
Neprikosnoveni Crveni lav

Pub, skraćeno od public house (javna kuća, u smislu kuća otvorena javnosti, a ne to što ste pomislili) je – kako navodi Wikipedija – ugostiteljski objekt tipičan za Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku, Kanadu, Australiju, Novi Zeland i druge države na koje je utjecala britanska kultura. Pubovi su mjesta za konzumaciju široke lepeze alkoholnih pića, pa ćemo u većini naći više vrsta piva, wiskeya, rakija itd.

Pubovi su također vrlo važna okupljališta, pogotovo u manjim mjestima gdje su središta društvenog života, na neki način slična crkvama. Pubovi se kulturološki razlikuju od barova, caffea, gostionica i pivnica. Svaki pub ima svoje stalne goste koji svoj pub nazivaju lokalnim ili kvartovskim i obično je u blizini njihovog doma ili posla.

Jedna od tradicija puba je da iznad ulaza ima cimer – tablu s crtežom, kojim je izraženo ime lokala, što je u prapočecima te tradicije imalo veliku važnost, jer su tako ime mogli prepoznati i nepismeni, koji su tada bili u većini. A imena su pubova u Britaniji uistinu dražesna, pa tako uistinu postoje pubovi koji se zovu The White Horse (Bijeli konj),The Green Man (Zeleni čovjek) ili The Black Bull (Crni bik).

„Osebujni nazivi pubova potječu od povijesnih osoba i simbola, životinja, rudarske ili pomorske tradicije, pivske opreme kao i mnogih drugih motiva. Najčešćih naziv je arhetipski Red Lion, objašnjiv čestom heraldičkom uporabom lava.“

Tako o otočkim pubovima piše profesor Mladen Klemenčić u svojoj kolumni Idemo na pivo s Mladenom Klemenčićem u časopisu Vijenac i na portalu Pivnica.net, te nastavlja:

„Vrlo česti su i nazivi s kraljevskim motivima, kao što su King's Head, odnosno Queen's Head. Ima i na prvi pogled besmislenih naziva. Takav je na primjer Elephant and Castle. Slon i dvorac nisu pojmovi koji bi činili smislenu cjelinu, a u imenu paba dolaze kao iskrivljen oblik povijesnog pojma Infanta de Castille, kako se u 17. stoljeću nazivala maloljetna kastiljska princeza, zaručnica kralja Karla I. Drugi takav primjer je Bull and Bush. Bik i grm iskrivljeni je oblik nautičko-zemljopisnog pojma Boulogne Boushe, kojim se evocira pobjeda Henrika VIII. nad Francuzima u pomorskoj bitki ispred grada Boulogne-sur-Mer.“

Tagovi

Pivo   pub   Engleska   m ime   Lav   Red Lion  


Najnovije iz kategorije Pitam se, pitam se
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće