Nacrtaj mi krigl

Neobična noć muzeja posjetiteljima otkriva sve tajne piva i stripa

Marija Lovrenc/Večernji list   |   29.01.2010.     2455

Neobična noć muzeja posjetiteljima otkriva sve tajne piva i stripa
Posjetitelji će vidjeti glinene posude iz brončanog doba, saznati kako su Egipćani kuhali pivo, uživati u Alanu Fordu, slušati koncert Darka Rundeka. Tako večerašnju Noć muzeja u virovitičkom Gradskom muzeju najavljuje Večernji list iz pera dopisnice Marije Lovrenc. Zahvaljujući ravnateljici muzeja Mihaeli Kulej, Noć muzeja proteći će u znaku dviju pivskih izložaba, od kojih je jedan naša – Nacrtaj mi krigl.
Glinene posude izrađene na lončarskom kolu, čiji originali sežu do žarnih polja kasnog brončanog doba, odnosno 13. stoljeća prije Krista, kako su Egipćani proizvodili pivo, te kako zvuči Rundek Cargo Trio – sve toi mogu vidjeti, čuti i saznati posjetitelji ovogodišnje manifestacije Noć muzeja, kojoj se, treću godinu za redom, pridružuje i Gradski muzej u Virovitici. Svoje tajne za sve znatiželjnike besplatno će otkrivati danas od 18 sati pa sve do jedan iza ponoći. Program počinje u 18.30 sati, kada će se publici muzej predstaviti izvornim arheološkim suvenirima Virovitičke grupe izrađenim na lončarskom kolu, dok će se sat vremena kasnije otvoriti izložba Pivo – napitak bogova i puka, autorice Silvije Sitte, koju virovitički muzej predstavlja u suradnji s Gradskim muzejom u Bjelovaru. Ujedno, posjetitelji će moći vidjeti, u suradnji s portalom Pivnica.net, izložbu u stripu Nacrtaj mi krigl, autora Mate Pejića, na kojoj su na trideset panoa prikazani trenuci u kojima je u najpoznatijim stripovima upravo pivo dobilo svojih par kvadrata slave u devetoj umjetnosti. Tako će ovaj napitak, bez kojeg se više ne mogu zamisliti niti jedno praćenje nogometne utakmice, roštiljada i prijateljsko okupljanje, iz duboke čaše s čak 101 kvadrata u Virovitici potegnuti i legendarni agent Bob Rock iz Alana Forda, istraživač noćnih mora Dylan Dog i mnogi drugi.
-Uspio sam povezati svoje dvije ljubavi, strip i pivo i uvijek se obradujem kad to prepoznaju i drugi. Nije to ništa posebno ni važno, zbirka likova iz serija stripova koji piju pivo, ali vjerujem da će se naći oni koji će u tome uživati – rekao nam je autor izložbe Mato Pejić iz Daruvara. Ravnateljica muzeja Mihaela Kulej kaže da je muzej posjetiteljima pripremio i pivo kao dar, te vjeruje da će koncert Rundek Cargo Trija premašiti prošlogodišnju posjećenost, kada je Noć muzeja otvorio Mirko Ilić.
 
Svake godine druga zanimljiva tema
 
Noć muzeja prvi put je u Virovitici održana 2008. godine, kada je posjetiteljima pružena prilika zaviriti u svaki kutak muzeja, uz posebno predstavljenu etnografsku zbirku – nakit, pokućstvo, nošnje i običaje šireg virovitičkog kraja. Lani je bila u znaku stripa i grafičkog dizajna, a ove godine naglasak je na pivu. –Oduševljeni smo suradnjom s muzejom u Bjelovaru i portalom Pivnica.net i nadamo se da će posjetitelji i ove godine uvjeriti da smo kao muzej spremni na nešto novo – kazala je ravnateljica Mihaela Kulej.
 
Još nekoliko primjera eksponata izložbe Nacrtaj mi krigl:
 
 
 
 
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Tko ide u krčmu – hrani tuđu djecu.
Hrvatska izreka

Nacrtaj mi krigl

Lavric - Evropa_47
Lavric - Evropa_47

Najnovije iz kategorije Nacrtaj mi krigl