Pivnica.net
Banner

Pivnice&pubovi

Nema više Svetog Tome

Mato Pejić   |   02.06.2009.     1604

Nema više Svetog Tome
Još donedavno praški su turisti, a i domaći na pivo išli u pivnicu U svatého Tomáše (Kod svetog Tome), glasovitu, a ne previše skupu gostionicu nadomak Karlova mosta u Letenskoj ulici. Nekad bilo, sad se spominjalo. Novi vlasnik objekta prije tri godine zatvorio je kultnu pivnicu i zgradu pretvorio u hotel. Ovih dana ponovo se tu počelo točiti pivo, ali u Bar Breweryju, u podrumu hotela s pet zvjezdica, koji se zove The Augustin.
Nekada je ovdje bio samostan, pa otuda i ime hotela. Hotelskim gostima na raspolaganju je sto i jedna soba, a sobe su arhitekti projektirali tako da su spajali po nekoliko kaluđerskih ćelija. Kompleks obuhvaća sedam zgrada, a najznačajnija od njih bivši je augustinski samostan Svetog Tome iz 13. stoljeća, po kojem se cijeli kvart i zove. Vlasnik se prilikom restauracije morao striktno držati zahtjeva zaštitara spomenika kulture. Jedna od zgrada je pivovara Kod svetog Tome, tu je zatim bivše sjedište Ministarstva unutrašnjih poslova i nekadašnji hotel.
U Tomašovom baru, koji je smješten tamo, gdje je nekada bio samostan, na stropu čija je vrijednost posebno velika, restaurirane su barokne freske, a u Brewery baru opet, gosti sjede na stolicama inspirirane kubizmom. Stakleni pod na više mjesta otkriva temelje iz 17. stoljeća. Moderna češka umjetnost zastupljena je plastikom ženskog torza od orahovine, djelo Vladimira Matoušeka. Hotel je projektirao Martin Kotik, a ostvario je jednu od najzahtjevnijih i najkompleksnijih rekonstrukcija u povijesnoj praškoj jezgri, s obzirom da je obnova obuhvaćala objekte raznih stilova, od gotike do klasične arhitekture devetnaestoga stoljeća.
Vaš autor imao je sreće i pivnicu U svateho Tomaše posjetio na vrijeme
U podrumu zgrade izvorne pivovare naći ćete stalaktite i stalagmite iz sedamnaestog stoljeća, isto tako autentični podzemni izvor vode, koji je sad prekriven staklom i predstavlja zanimljiv element uređenja interijera. U toj je prostoriji korištena plutajuća podloga od terakote, dopunjena ukusnim svjetlećim elementima.
Najljepši pogled na Prag pruža apartman u hotelskom tornju, gdje je na jednoj etaži ulaz, na drugoj kupaonica, a na vrhu spavaća soba s pogledom na sve strane svijeta. Ali, tko hoće drugovati s praškim krovovima mora imati i dobru kondiciju – stepenice u tornju su strme, a ima ih oho-ho. I ne samo to – noć u apartmanu stoji 88 tisuća čeških kruna, a to je skoro trideset tisuća kuna. Pa se ti misli.
I sad – gdje je tu pivo? Stvarno ne znam. Znam samo da sam ja u pivnici U svatého Tomáše bio na vrijeme, i skoro u posljednji čas, i da mi je uistinu žao što je jedan dio praške pivske povijesti otišao u – nepovrat.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivnice&pubovi