Nema plina, nema piva

  Češka         P. N.         25.07.2022.
Nema plina, nema piva

Energetska kriza koja je veš donijela zastrašujuće posljedice u vodu drastičnog, pa i višestrukog poskupljenja zemnog plina, može biti još gora – postoji scenarij, za koji kažu da je posve realan – da plina uopće ne bude. Ali, može gore i od toga – da zbog nestašice plina nestane i piva.

U slučaju prestanka isporuke zemnog plina pivovare bi mogle proizvoditi i prodavati samo ograničene količine piva, izjavio je ovih dana glasnogovornik pivovare Plzeňský Prazdroj Zdeněk Kovář, a prenosi portal Echo24. Prema njegovim riječima bi prekid isporuke plina imao značajan utjecaj na kompletnu djelatnost proizvodnje piva. Prazdroj je najveća pivovara u Češkoj a plin koristi uz sladarama i pivovarama. Plin čini otprilike 40 posto ukupne energije koju Prazdroj troški u proizvodnji piva i slada. Smanjenje upotrebe zemnog plina i njegova zamjena obnovljivim izvorima energije spada u dugoročnu strategiju kompanije.

„Ako dođe do potpunog prekida dostave plina i iscrpljenja rezervi, cijelo će pivarstvo biti na koljenima, uključujući i naše dobavljače,“ dodao je Kovář. Strah od zaustavljanja dotoka ruskog plina prevladava zahvaljujući geopolitičkoj napetosti. Glavna trasa dobave ruskog plina je plinovod Nord Strem 1. Dovoz plina tim cjevovodom je u četvrtak povećan na 40 posto, koliko je iznosio i prije desetodnevnog održavanja sistema. Tako je otpala bojazan da nakon remonta plin neće ni poteći tim cjevovodom.

„Pratimo stanje na tržištu plina i u stalnom smo kontaktu s našim dobavljačima s kojima sve rješavamo. Prema aktualnim informacijama upravo je Sjevernim tokom opet potekao plin, makar u ograničenoj količini,“ rekao je Kovář. Dio grijanja u pivovari po novom je osiguran takozvanom zelenom toplinom, odnosno parom proizvedenom spaljivanjem biomase.

 Plzeňský Prazdroj je prošle godine zbog epidemije koronavirusa već drugu godinu zaredom pala prodaja piva u Češkoj. Zabilježen je pad od tri posto i ukupan iznos prodaje od 6,5 milijuna hektolitara. Godinu dana ranije par je bio osam postotni. No, u izvozu je situacija bila bolja. Izvezeno je, računajući i licenčnu proizvodnju u inozemstvu također za tri posto više, odnosno 4,6 milijuna hektolitara. Prazdroj je zadržao mjesto na vrhu ljestvice izvoznika piva s izravnim izvozom od 1,7 milijuna hektolitara. Većinu izvoza čini marka Pilsner Urquell, koja se kuha samo u Plzeňu i izvozi u više od 50 zemalja svijeta. Ostatak izvoza činila je licenčna proizvodnja piva Velikopovički Kozel.

Sve pivske marke kompanije Plzeňský Prazdroj, dakle Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus, Velkopopovický Kozel i bezalkoholni Birell poskupjele su za jednu krunu za pola litre točenog iz kega i tanka. Do poskupljenja je došlo u travnju zbog rasta izdataka za energiju, sirovine i ambalažu. Cijene flaširanog piva za sada su ostale nepromijenjene.Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće