RIBAFISHEVA PJENUŠAVA LINIJA

Nema beda, samo Goodara

  Interview         Mato Pejić         18.07.2023.
Nema beda, samo Goodara

Zacijelo je već prineseno vašoj pozornosti da Kaufland nudi novu pjenušavu ediciju – trojednu pivsku seriju zajedničkog imena Goodara. Na slične novitete trgovačkih lanaca obično ne obraćamo veliku pozornost, ali ovaj projekt to apsolutno zaslužuje, jer kad malo bolje pogledate vidjet ćete da je pivo skuhala pivovara Međimurski lepi dečki a odabrao – Ribafish.

A kad pogledate još malo bolje vjerojatno ćete i prepoznati bradatog ćelavca s ribičkim priborom na pikniku. Očigledno, riječ je o novom projektu u koji je umiješan Domagoj Jakopović Ribafish, znani i svima dragi novinar, pivski sommelier, kušač hrane i pića i uopće hedonist, epikurejac i bonvivan. Tri piva imaju isti etiketu, a različite boje, po kojima se prepoznaju tri pivska stila. O kakvim je to pivima riječ i kakav je projekt posrijedi doznali smo iz prve ruke, od samog Ribafisha, kojemu smo postavili par pitanja a on na njih spremno odgovorio. Pa evo:

OPĆE JE POZNATO DA SI DO GRLA U PIVU, EM KAO PIVSKI AUTOR, SUSTAVNO ISPISUJUĆI LEKSIKON SVE HRVATSKE PIVOVARE, EM KAO LICENCIRANI PIVSKI SOMMELIER I OVLAŠTENI KUŠAČ PJENUŠAVE TEKUĆINE, ALI IPAK JE (BAREM ZA MENE) BILO POPRILIČNO IZNENAĐENJE DA SI IZBACIO I VLASTITU PIVSKU LINIJU, GOODARU. KAKO SI DOSPIO U TU PRIČU, I O KAKVOM SE PROJEKTU ZAPRAVO RADI?

Ne znam koliko uz tebe, Gazdeka i mene u Hrvatskoj postoji ljudi koji kontinuirano pišu o pivima preko 20 godina, pa vam na tome skidam kapu, baš kao i Zoranu Vitasu i Marku Ožegoviću. Sve je krenulo od tuluma, pa skupljanja etiketa, pa shvaćanja da se o tome slabo piše i onda Klik, Playboy, Pun kufer, Gastro.hr, naravno, moj Ribafish.com... Svugdje sam tražio nešto dobro u pivskoj priči i tako je došlo i do interesa Kauflanda da popričamo o pivima, pa smo sjeli, pa sam ja malo mrmoljio, pa smo opet sjeli i kao Profesor Baltazar došli do zajedničkog cilja – napraviti kvalitetan craft s kvalitetnim sastojcima po ne prevelikoj cijeni koji će se prodavati u velikim trgovačkim centrima.

U LIJEPOM SI SE DRUŠTVU OBREO, ODNOSNO – U LEPOM. MEĐIMURSKI LEPI DEČKI SPADAJU MEĐU NAJBOLJE CRAFT PIVOVARE U NAS, IMAJU ODLIČNU EKIPU I ODLIČNU OPREMU, A KAUFLAND, OPET, IMA PRODAJNU MREŽU, ŠTO ZNAČI DA ĆE PIVO DOSPJETI DO SVAKOG KUTKA LIJEPE NAŠE. A KOJA JE TVOJA ULOGA, OSIM ŠTO SI ODABRAO TRI PIVSKA STILA ZA OVU PJENUŠAVU TRILOGIJU.

Slažem se s tobom, od Čakovca do Karlovca svugdje su prisutni, i imaju široku lepezu stilova pa si možeš naći svega, od lagera do RIS-a. Kako jako dobro znaš da ne znam skuhati dobro pivo jer za to trebaš biti Excel, a ja sam Word, tako sam ovdje samo bio sitan konzultant i mrvicu usmjerio recept. Ja sam kao neki kum Goodare, Đelo Hadžiselimović za ova tri piva koja, naravno, nisu najbolja piva na svijetu, ali su idealna za ljetne užitke, od roštilja, preko gledanja utakmica, ležanja kraj potoka ili nakon partije pingića. Kvalitetno, pitko, nježno i najbitnije od svega – craft.

JESU LI ODABRANI PIVSKI STILOVI UJEDNO ODRAZ TVOG PIVSKOG UKUSA, ILI SU ODABRANI TAKO DA POKRIJU ŠTO VEĆU POPULACIJU PIVOPIJA?

Nisu, ja sam pod stare dane prešao na IPA-e, ali teta jetra me pri svakom treningu nakon burnije noći na sebi svojstven način oštrim rezom kroz utrobu upozori da treba još puno toga preplivati pa ti se malo pazim. U taj dio se nisam miješao, samo sam rekao da bi svakako trebalo imati lager i pale ale. Blonde je došao kao bonus! A što se tiče osnovnih informacija – Bijela Goodara je lager, 4,5% vol, narančasta je blonde ale, 4,3%, a plava APA s 4,7 vol. alkohola

 ROKOTOK (PONESI SVOJE, ČISTEĆI MEDVJEDIĆI), ENCIKLOPEDIJA HRVATSKIH GINOVA, SVE HRVATSKE PIVOVARE, HRANA I PIĆE, GABLEC BEG, PUTOPISI... OVO SVE NABRAJAM DA BIH POSTAVIO JEDNOSTAVNO PITANJE – KOLIKO PROJEKATA MOŽEŠ GURATI U JEDINICI VREMENA?

Tijekom Corone sam bio dosta bolestan i izgubio okus i miris na dva mjeseca. Onda sam operirao bruh, a godinu dana kasnije mi je pukla tetiva bicepsa. Uglavnom, najlakše se prepustiti depresiji i kriviti svijet za sva sranja, ali se možeš i boriti. Jednostavno, nemam još puno vremena za napraviti još hrpu dobrih (naravno, uz pokoju glupu) stvari pošto mi je 53. za vratom, tako da idem okolo i pokušavam nasmijati i razveseliti ljude

KAD JE RIJEČ O PIĆU, DOSTA SE BAVIŠ IZNIMNO POPULARNIM GINOM, KAO I TAKOĐER VRLO POPULARNIM PELINKOVCEM, UDARNIČKI OBILAZIŠ VINARIJE, PA KOLIKO ONDA OSTAJE VREMENA ZA PIVO I PATI LI ONO ZBOG OVAKO ZGUSNUTOG RASPOREDA?

Hvala na pitanju. Kakvo je to pitanje, pa ne možeš popiti sva piva svijeta 😊 Moram priznati da su mi ginovi malkice pali u drugi plan, pelinkovac volim popiti jedan, vina su mi totalno oduševljenje i pripremam napad na WSET 3 (najpoznatija svjetska škola sommeliera, ne pitaj me kako sam prošao dvojku, ne znam ni sam), ali za pivo se uvijek nađe vremena.

KAKO TI IZGLEDA HRVATSKA CRAFT SCENA? BROJ MALIH PIVOVARA JE VEĆ TROCIFREN, PA JE TEŠKO SVE I PRATITI, A MOJ JE OSJEĆAJ DA PROSTORA IMA ZA JOŠ NJIH.

Uvijek ima prostora za nova piva i pivare. Kao prvo bih klonirao onog bradatog iz Maskerona i dao mu pivovaru da se skrasi i stvara čudesa na jednome mjestu, a onda i preselio Bojana Papa bliže Zagrebu da pijem njegovu APA-u kao Cedevitu. Nakon puno eksperimentiranja s kiselišima, izgleda da se svi vraćaju korijenima, lagerima i IPA-ma, što me jako veseli, jer sve volim probati, ali neću svako pivo ponoviti. Oduševljava velika mogućnost izbora, ali me strah za sve te ljude jer su kafići bolesno podignuli cijene, pa svima želim puno sreće.

AKO PIVOPIJE PRIHVATE GOODARU, HOĆE LI SE PORTFOLIO ŠIRITI NA JOŠ NEKE STILOVE?

Ja bih stvarno htio da Goodara bude ljetni hit, i da se Danijel Radek mora ranije vratiti s godišnjeg da skuha još koju šaržu, a ako to stvarno uspije, očekuj IPA-u i nešto crno, e sad baltic porter u spomen jednom pivu koje nas je formiralo, ali više nije kao prije. Prema tome, bjež u Kaufland, hvala ti na svemu!Najnovije iz kategorije Interview
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće