DVOBOJ TITANA ZA AMERIKU

Nekom smrkne, nekom svane

  Svijet         P. N.         27.05.2023.
Nekom smrkne, nekom svane

Vrh liste najprodavanijih piva u Sjedinjenim Američkim Državama neprikosnoveno drže piva koja u imenu sadrže oznaku Light (ili Lite) i imaju oko 4 posto alkohola. Posrnuće nacionalne jedinice Bud Light zbog onog bizarnog skandala s transrodnom influencericom sada pokušava iskoristiti Heineken sa svojim adutom u toj kategoriji – markom Heineken Silver.

Sigurno se sjećate kako su prije nekih mjesec, dva svi pisali o tome kako se najpoznatija američka marka piva Bud Light uplela u kulturni rat između liberala i konzervativaca u SAD-u. „Zbog suradnje s transrodnom influencericom Dylan Mulvaney brend i tvrtka koja stoji iza njega, Anheuser-Busch Inbev, suočeni su s oštrim kritikama i pozivima na bojkot iz redova političke desnice. Trans osobe su osobe koje se ne identificiraju sa spolom koji im je dan rođenjem,“ pisali smo i mi u članku pod naslovom Moneta za potkusurivanje.

Danas u medijima čitamo otprilike ovakvu vijest: Bitka za lagano pivo u SAD – Heineken koristi ogromni transrodni kiks Budweisera. Dok neki još pokušavaju prožvakati neobičan slučaj pivarskog giganta Anheuser-Buscha s transrodnom influencericom, američkim pivopijama sklonim toj vrsti laganog piva (a takvih je očito neusporedivo najviše) dodvorana se konkurentski Heineken, koji u promidžbu svog novog brenda upravo u toj kategoriji piva od 4 posto alkohola, nazvanog Heineken Silver, ulaže velikih sto milijuna dolara.

Nizozemski Heineken, koji po količini proizvedenog piva čvrsto drži drugo mjesto na svjetskoj ljestvici proizvođača, odmah iz mega kompanije AB InBev, vjeruje da će s tom markom piva dati novi zamah svom poslovanju na američkom kontinentu, gdje u posljednje vrijeme prodaja njegovog piva stagnira (lani je držao 11. mjesto na ljestvici najprodavanijih s prodajom od 4 milijuna barela, što čini 1,8 posto tržišnog udjela).

Kampanja prodora na tržište s Heineken Silverom obuhvaća i podjelu više od dva milijuna besplatnih reklamnih uzoraka toga piva. Također puca na sponzorstvo teniskog turnira US Open i utrke formule 1, koja se u studenom po prvi put vozi u Las Vegasu. Inače, marka Heineken Silver prvi je put predstavljena 2019. godine u Vijetnamu, a zatim se počela prodavati u Europi. Sada napada tržište Amerike, računajući da se proći bolje nego „obični“ Heineken lager, prvenstveno zato što je manje gorka.

Možda i hoće, no velikih promjena sigurno biti neće. Tržišna jedinica Bud Light drži više od 15 posto tržišta, drugi Coors Light osam, a treći Miller Lite šest posto. Na listi 26 najvećih pivarskih kompanija na američkom tržištu Heineken je najbolje plasiran europski pivar, a na njoj su još Stella Artois na 14. i Guinness na 26. mjestu. Sva ostala mjesta drže USA brendovi, uključujući nekoliko meksičkih, poput Corone, no to su piva kompanije Gruppo Modello, koja je u vlasništvu Anheuser-Buscha, to jest AB InBeva.

Tagovi

Pivo   SAD   Bud Lihght   Heineken Silver  


Najnovije iz kategorije Svijet
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće