Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Nekom Nikola, nekom Lucifer

P. N.   |   07.12.2022.     1195

Nekom Nikola, nekom Lucifer

Jučerašnji blagdan svetog Nikole tradicionalno je posvećen djeci, koja se – ako su tijekom godine bila dobra – mogu nadati da će im čizmice koje su ulaštili i stavili u prozore biti pune slatkih darova, ali dobrom Nikoli koji svijet obilazi u pratnji anđela i Krampusa s pravom se raduju i odrasli. U čizmicama se, naime, može naći i dobro prigodno pivo.

Dakako, ne rinfuzno pivo naliveno u čizmu, iako je čizma poznata kao oblik (velike) pivske čaše, nego boca, ili limenka, svejedno je. Sveti Nikola je, pisali smo već o tome, jedan od onih mnogobrojnih stanovnika neba, koji ima veze s pivom, možda ne baš direktne, ali kako je Nikola najzaposleniji svetac kada je riječ o patronatom nad zemnim stvarima mora se tu naći nešto i vezano uz pivo. Naime, sveti Nikola uz mnogo toga drugoga, štiti i bačvare i trgovce vinom, ali u svijetu piva poznatiji je po tome što se na njegov spomendan, 6. prosinca kuha jedno od najpoznatijih piva na svijetu – Samichlaus koji je nekada dolazio iz švicarske pivovare Hurlimann, a danas iz austrijskog Eggenberga. A kuha se upravo tada jer taj specijal odležava cijelu godinu i na tržište ide sljedeće godine također na blagdan svetog Nikole.

O Nikoli svoje blagdanske specijale plasiraju i druge pivovare, jer Nikola je poprilično čest gost na pivskim etiketama, a danas ćemo spomenuti jedno pivo koje dolazi iz češke pivovare Jarošov.

Podjelu darova svetog Nikole i ove godine prati limitirana edicija lagera iz Jarošovske pivovare po imenu Lucifer 12%, gorki lager namijenjen svima, i dobrima i zločestima, piše pivovara.

„Jarošovsky Lucifer 12% je limitirana edicija našeg omiljenog lagera, hladno hmeljena dvanaestica s izraženom gorčinom,“ kaže Milan Esender, majstor pivar Jarošovske pivovare. Ove je godine skuhano pet tisuća politrenih boca, a pivo se kuha prema provjerenoj recepturi, uz korištenje dviju vrsta slada i dvije sorte hmelja.

„Pivo je kuhano uz dvostruko ukomljavanje i četverostruko hmeljenje, s tim da je posljednje hmeljenje suho u ležnom tanku. Jako sladno tijelo je izbalansirano početnom višom gorčinom, koja polako prelazi u finu,“ dodaje majstor pivar.

Pivo ima 5,1 posto alkohola i 34 IBU gorčine.

Za one koji žele znati više:

Pivo svetog Nikole

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Vrč ide na vodu tako dugo, dok netko ne da za pivo
Aforizam

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije