Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Neka vam je veseo Dušni dan

Mato Pejić   |   02.11.2021.     140

Neka vam je veseo Dušni dan

Možda će ponekom ovaj naslov zvučati neprimjereno, pa čak i bogohulno, ali vjerujte da nema nikakvog razloga da se čovjek na Dan mrtvih ne proveseli. U nekim kulturama, upravo je običaj da se ovaj dan slavi bučno i veselo, kao što je to slučaj u Meksiku, gdje se on obilježava kao Dia de los muertos.

Dušni dan ili spomen svih vjernih mrtvih katolički je blagdan koji se obilježava 2. studenoga, dan nakon blagdana Svih svetih, a osim katolika slave ga i vjernici Engleske crkve i mnogih evangeličkih crkava. Početak obilježavanja spomendana mrtvih datira iz 998. godine, kada ga je sveti Odilon, benediktinski opat iz Clunyja uveo u tamošnji kalendar, a preko tisuću benediktinskih samostana običaj se proširio po Europi,. Vatikan ga je službeno potvrdio 1311. Uz ovaj blagdan obilaze se groblja i pale svijeće za pokojnike, što se kod nas uglavnom radi na Sve svete, koji su i državni praznik.

Na poseban način Dan mrtvih se obilježava u Meksiku. Tamo ljudi dolaze na groblja pozdraviti svoje mrtve za koje se smatra da toga dana dolaze na zemlju. Tamošnja proslava Dušnog dana mješavina je tradicija španjolske katoličke crkve i pretkolumbovskih običaja, i jedan je od najvažnijih praznika koji otkriva jedinstveno meksičko razumijevanje smrti.

Članovi obitelji nude hranu, piće, pa čak i igračke na oltarima kako bi primamili duše tijekom praznika. Vjeruje se da živi i preminuli tada dijele obroke.

U mnogim dijelovima Meksika obitelji se na Sve svete prisjećaju preminule djece, često spominjane kao angelitos (mali anđeli). Njihovi grobovi ukrašavaju se igračkama i balonima. Dan kasnije slavi se Dušni dan, posvećen odraslima koji su preminuli.

Neki pišu kratke pjesme koje su poznate kao calaveras (lubanje): ismijavaju se epitafi prijatelja, opisuju zanimljive navike i stavovi ili zabavne anegdote. Ove pjesme mediji koriste da se našale na račun političara ili drugih javnih ličnosti. To je prihvatljiv način da se zbijaju šale na račun bogatih i moćnih. Ova tradicija nastala je 18. ili 19. stoljeća nakon što je jedan list objavio pjesmu o snu koji govori o grobljima budućnosti.

Lubanja je još jedan uobičajen simbol praznika i predstavlja cikličnost života. Pokloni u obliku lubanja od šećera ili čokolade nude se i živima i mrtvima, a pravi se Pan de Muerto (Mrtvački kruh). 

Dia de los muertos je nacionalni praznik u Meksiku, a obilježava se i u Brazilu, Španjolskoj, na Filipinima i u dijelovima Sjedinjenih Američkih Država. Organizacija UN-a proglasila je ovo slavlje remekdjelom usmene baštine čovječanstva.

Na ovu dimenziju današnjeg spomendana podsjeća i pivovara Albrecht iz češkog grada Friedlanta, koja je uz Dušičky, kako današnji dan zovu Česi, pripremila limitiranu ediciju svoje popularne petnaestice i obukla je u meksičko ruho u duhu Dia de los muertos. „Učinite današnji svečani dan makar malo veselijim,“ poručuju iz pivovare. I tko bi vam to mogao zamjeriti. Naročito ako još danas imate i rođendan, kao vaš urednik.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Blagoslovljena je majka koja rodi pivara
Češka poslovica

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Pivske raznolije