ROĐENDAN PIVNICE

Ne, ovo nije apri-li-li-li

  Zapisi pivopije opće prakse         Mato Pejić         01.04.2023.
Ne, ovo nije apri-li-li-li

Da vam netko kaže: gle, danas puni 15 godina jedan internetski portal, koji svakodnevno piše o pivu i koji je objavio šest tisuća članaka o pjenušavoj tekućini, stotine reportaža i priča, producirao izložbu što je gostovala po cijeloj zemlji, izdao tri knjige i sve to sa samo dva čovjeka i bez dinara financijske potpore, da li biste mu odbrusili da je to podvala pokvarene artificijelne inteligencije koja se otela kontroli, ili biste se dosjetili da je danas 1. april, koji se obilježava kao svjetski dan šale i rekli – apri-li-li-li, neću nasjesti na taj štos!?

A ono je – bio april, ne bio, bila umjetna inteligencija izvan kontrole, ne bila, sve do posljednjeg zareza istina. I ništa osim istine. Da, to je upravo ovaj portal koji sada čitate. Pivnica.net otvorena je na današnji dan 2008. i od toga dana neprekidno vrijedno i uredno donosi vijesti, informacije, izvještaje, reportaže, prikaze, crtice, intervjue o pjenušavoj tekućini, ali uglavnom priče iz prošlosti i sadašnjosti zlatnog soka i o njegovoj čvrstoj vezi sa svim područjima ljudskog djelovanja.

Možda ćete se pitati zašto bi netko ako već može birati, a može, odabrao da se njegovo djelo rodi na Svjetski dan pošalica i podvala, poznat i kao „dan budala“ ako to već nije Miodrag Petrović Čkalja? Pa, eto – zato! Osim Čkalje, kralja prostodušnog i neodoljivog humora, na današnji su dan rođeni još i Milan Kundera, Toširo Mifune i Margita Stefanović, pa onda i Isaac Newton, Otto von Bismarck i Rudi Čajavec, tako da možemo reći da smo se našli u stvarno dobrom društvu. Eh, da, tu je i Nikolaj Gogolj, pod čiju bi se kabanicu svi rado ugurali. Bez obzira na nezgodnu reputaciju koju današnji dan nosi, 1. travnja su se dogodile mnoge uistinu važne stvari – izmišljeni su motor s unutrašnjim sagorijevanjem i magnetofon, završio Španjolski građanski rat, počela gradnja pruge Brčko – Banovići, odigran prvi derbi između Dinama i Hajduka, osnovana kompanija Apple, Hrvatska ušla u NATO, u Nizozemskoj sklopljen prvi istospolni brak... i na kraju, ali ne i najmanje važno, pokrenut portal Pivnica.net...

Pokrećući internetski kutak posvećen pivu, Goran Gazdek i ja, dva provincijska novinara specijalizirana za svaštarenje (vidi sliku!), nismo nimalo sumnjali u njegovu dugovječnost, a znali smo i da za dugogodišnje svakodnevno pisanje o pivu imamo i snage i volje i znanja, ali moram priznati da smo se nadali da će naš trud i predani rad prepoznati sponzori i oglašivači i da petnaest godina od pokretanja ove priče nećemo biti jednako siromašni kao crkveni miševi baš kao i na početku.

Naravno, nije vrijeme za kukanje, pa i nećemo zdvajati nad tom neveselom realnošću, ali nećemo ni nabrajati što smo sve napravili, što smo napisali, što smo otisnuli i izdali, koliko članaka, koliko kartica i koliko klikova, kao što to obično činimo obilježavajući rođendane portala. Htjeli smo uz ovaj jubilej napraviti nešto što će vam se posebno svidjeti i dodatno povezati s Pivnicom, vjerojatno i pridobiti još pokojeg novog pratitelja našeg rada, pa smo stranicu htjeli redizajnirati, obnoviti, modernizirati, ispeglati, umiti, te osvježiti, ali kako vidite ni u tome nismo uspjeli.

Tako (za sada) idemo dalje ovakvi kakvi jesmo, a tko želi neka čestita. Poneko rođendansko pivo se također podrazumijeva. Pivili!Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opće prakse
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće