KAMPANJA U ČEŠKOJ

Ne hmeljite djecu

  Češka         P. N.         03.03.2024.
Ne hmeljite djecu

Na stotine djece tjedno opija se do besvijesti, pišu ovih dana češki mediji, predstavljajući nacionalnu kampanju koja pod nazivom Ne hmeljite djecu (Nechmel děti), upozorava na opasnost od alkohola na maloljetnu populaciju, pa i putem aromatiziranog bezalkoholnog piva, za koje čak i roditelji pogrešno smatraju da ne sadrži alkohol.

„Mnogo roditelja nam je pisalo da nisu imali pojma da birell (najpoznatija češka marka bezalkoholnog piva pivovare Plzeňský Prazdroj) u sebi ima alkohola,“ izjavio je Petr Freimann, šef nacionalne kampanje Ne hmeljite djecu (Nechmel děti, Ne daj djeci hmelj) – kampanje podizanja svijesti o odnosu roditelja prema davanja alkohola djeci. On smatra da je riječ ponajviše o etičkom problemu marketinga koji bi morao dati jasnu i nedvosmislenu informaciju, da aromatizirano pivo nije podesno za djecu, jer mogu biti čak i zdravstveno opasna. Piše portal Aktualne.cz.

Svaki četvrti roditelj misli da aromatizirano bezalkoholno pivo nije riskantno za djecu, međutim već nakon  konzumacije samo jedne politrene limenke takvog pića može dijete imati mjerljivu količini alkohola. „Dječji organizam nije razvijen tako da bi odbijao alkohol, pa i bezalkoholno pivo ima kudikamo veći utjecaj na djecu. Adiktolozi istovremeno upozoravaju na opasnost da se konzumacijom aromatiziranog bezalkoholnog piva djeca navikavaju na okus piva, pa ono tako ima velik ovisnostni potencijal,“ kaže Freimann.

Problematična je već i ambalaža aromatiziranog bezalkoholnog piva. „Omoti su u bojama diskoteke i izgledaju kao limunada, ali to naravno nije limunada. Veliku ulogu igra marketing, koji značajno doprinosi ogromnom rastu tržišta tih napitaka. U poslovnom smislu to razumijem, ali tu nema etike,“ dodaje šef kampanje Ne hmeljite djecu.

S alkoholom se djeca susreću najčešće preko obitelji, istraživanja pokazuju da je svako četvrto dijete prvi put kušalo alkohol upravo sa svojim roditeljima. „Važno je reći da mnogi roditelji govore da više vole da im se dijete napije s njima, nego izvan njihova nadzora, s nekakvim društvom. Ja nemam odgovor na to što je bolje, a što gore. Prvenstveno se radi o kontekstu koji roditelji mogu kreirati,“ kaže Freimann i dodaje da kod djece ključnu ulogu ima roditeljski uzor i njihov odnos prema alkoholu.

Šef kampanje Ne hmeljite djecu dalje kaže da je problem i to što se konzumaciju alkohola u društvu smatra normalnom i uzima se kao standard. „Mi sad plašimo javnost zbog deset djece koja su se otrovala HHC-om, ali godinama se ne bavimo time što se svaki dan, tjedan, mjesec na stotine djece opijaju do besvijesti i završavaju s trovanjem alkoholom,“ poentira Freimann.

Tagovi

Pivo   bezalkoholno   birell   djeca   kampanja  


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće