Nazdravljamo Oktoberfestu i tako osam puta

  Oktoberfest         P. N.         17.09.2022.
Nazdravljamo Oktoberfestu i tako osam puta

U povodu današnjeg otvaranja Oktoberfesta, najvećeg i najvažnijeg svjetskog festivala piva, koji se u Münchenu održava po 187. put, zagrebačka craft pivovara Garden skuhala je paletu od čak osam piva inspiriranih njemačkom pivskim stilovima. Hommage kakav se rijetko viđa, ali kakav je primjeren Gardenu, koji neumorno izbacuje nova i nova piva.

Da se razumijemo, Gardenova piva nisu pjenušavi napici koji se toče na Wiesnu – takav je samo jedan – Festbier a ostali su naprosto pivski stilovi karakteristični za Njemačku, naročito Bavarsku, no neki od njih točili su se i na Oktoberfestu do 1890. godine kada je potpuno prevladao Märzenbräu, odnosno bečki lager iz kojeg je s vremenom nastao Oktoberfestbier, ili samo festbier, koji prevladava od sredine prošlog stoljeća. Dakle, do 1890. godine točila su se i piva pils, lager, Doppel-Kraftbier, „ungespundete Klosterbier" (otvoreno samostansko), Wiener Keiser Bock i Edelstoff svijetli.

Garden se držao i svoje uobičajene mjere i ambalaže, pa su piva punjen a u limenke od 0,33 litara, dok je mjera na Oktoberfestu litra, a pivo se toči u stakleni ili keramički vrč.

Ako slučajno ima još nekoga tko to ne zna – na Oktoberfestu se u šesnaest dana trajanja fešte istoči oko sedam milijuna litara piva i to isključivo u spomenom pivskom stilu – Festbieru, a pivo toči samo šest münchenskih pivovara, članica gradskog udruženja pivovara. Festivalsko pivo, Festbier, ili kako se također kaže – Oktoberfestbier, jače je pivo koje se kuha s 13,5 do 14 posto slada i ima oko šest posto alkohola (od pivovare do pivovare to varira od 5,8 do 6,3 koliko ima pivo pivovare Hofbräu, a Festbier koji je u svom hommage paketu skuhao Garden značajno nadmašuje te vrijednosti – ima čak 6,8 posto alkohola „HFC/Augustiner kvasac je kombo extra svijetlog pilsner slada, običnog (manje svijetlog jasno) pilsnera i tamnije "minhenske dvojke" odvukao do 6.8% alkohola, hallertau mittelfrüh daje svoje biljne note, a magnum je dao 26 jedinica gorčine,“ zapisao je Marko Ožegović koji Gardenov paket predstavlja na facebook stranici svog Pivariuma.

Tu su podrobno opisano svih osam piva iz Gardenova paketa, a uz Festbier, to su još Keller Helles, Oktobeer Pilsner, Cold IPA, Landbier, Doppelbock, New Zealand Dry Hopped Pilsner i Blackberry Baltic Porter, pa vas upućujemo na tu adresu radi više informacija o svakom od ovih piva, koja se mogu kupiti na web shopu Garden Brewery, u pivskim dućanima i trgovačkim centrima koji drže kompletan Gardenov asortiman, te u taproomu pivovare, u kojem se dana u povodu otvaranja Oktoberfesta održava fešta na kojoj će se točiti svih osam piva iz Oktoberfest paketa. Program počinje u 18 sati svirkom ZET-ovog orkestra, a nastavlja se setom DJ LukadeLuxa.

Tagovi

Pivo   Garden   Oktoberfest   Njemačka   Festbier  


Najnovije iz kategorije Oktoberfest
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće