Pivnica.net
Banner

Hrvatska

Nazdravimo Danu očeva

P. N.   |   19.03.2022.     722

Nazdravimo Danu očeva

Današnji blagdan svetog Josipa slavi se u Hrvatskoj i još ponegdje i kao Dan očeva. Neki kažu – svjetski Dan očeva, ali to nije točno, jer većina zemalja očev ima posvećuje neke druge dane, a i drugdje je to puno više povezano s pivom nego kod nas, ali ne treba nimalo sumnjati da nema tog oca koji danas neće nazdraviti kakvim dobrim pivom.

Osim u Hrvatskoj blagdan svetog Josipa se kao Dan očeva slavi još u Belgiji, Portugalu i Španjolskoj. U kalendaru ćete pronaći više spomendana svetog Josipa, a današnji se odnosi Josipa tesara iz Galileje, zaručnika Marijina i Isusova poočim, glavu Svete obitelji. Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda. Papinskom odlukom Quemadmodum Deus Pia IX. od 8. prosinca 1870. Josip je proglašen zaštitnikom sveopće Katoličke crkve.

U drugim zemljama se Dan očeva slavi na neke druge dane, a ti dani nalaze se posvuda po kalendaru – u svibnju, lipnju, kolovozu rujnu, studenom... U Njemačkoj, primjerice, Dan očeva se slavi na Spasovo (blagdan uzašašća Gospodinova), 40. dana poslije Uskrsa. Taj dan je, kao i Uskrs, pomičan, no uvijek se slavi četvrtkom, a ove godine 26. svibnja.

Njemačka je ujedno zemlja u kojoj Dan očeva ima najviše veze s pivom i tradicionalno se slavi tako da skupine očeva dan provode u prirodi uz dobro jelo i obilato zalijevanje pivom. Inače je proljeće razdoblje u kojem počinje pivska sezona, koja se otvara promocijom bock piva, otvaranjem vrtnih pivnica (Biergarten) i početkom sezone piknika, dakle izleta u prirodu.

Za one koji žele znati više:

Dan očeva koji piju kao majke

Dan očeva

Spasovo za očeve

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

František Jaromír Rubeš

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Hrvatska