Nazareth krstili knjigu o pivu

  Europa         P.N.         02.05.2009.
Nazareth krstili knjigu o pivu
UČeškoj je upravo objavljena nova knjiga o pivu – Povijest piva, od rođenja dokraja srednjeg vijeka, autora Jaroslava Nováka Večerníčeka, pisca i osnivačaPivskog magazina. Pojavljivanje nove knjige o pivu u najpivskijoj zemlji nasvijetu svakako je samo po sebi zanimljiv događaj, a dodatni publicitet ovomizdanju dala je znamenita škotska rock grupa Nazareth, čiji je pjevač DanMcCafferty bio kum na krštenju knjige u Brnu.
ImeMcCaffertyja i Nazaretha vjerojatno mnogima neće značiti ama baš ništa, no svikoji su sedamdesetih odrastali u pravi žestoki rock s puno će se radostiprisjetiti sjajnih pjesama i istovremeno velikih hitova, koji su harali toplistama, poput Bad Bad Boy, This Flight Tonight, Shanghai'dd in Shanghai, HairOf The Dog, ili izvrsne reinterpretacije Love Hurts. Nazarethi su, kao i drugevelike rock grupe koje danas putuju svijetom i krčme staru slavu, imali prekidnakon kojeg su se okupili i zaredali s turnejama. Tako su 23. travnja dospjelii do Brna, a uoči rasprodanog koncerta promovirali su novu knjigu i – kako jeto u Češkoj uobičajeno – krstili je – pivom.
Pivou ritmu stoljeća, također bi bio dobar podnaslov ove knjige, u kojoj autorVečerníček tvrdi da je ovaj napitak spravljan još u neolitu. „Nastojao sam daknjiga pokrije cijeli svijet, ali literarnih i uopće pisanih tragova o napicimakoji nastaju vrenjem, je jako malo,“ rekao je autor o svojoj popularnoznanstvenoj knjizi. „Povijest piva kao historijska kategorija ne postoji, a nasličnoj razini time se do sada gotovo nitko nije bavio. U Češkoj jedinoglazbenik Josef Staněk, koji je objavio knjigu Blagoslovljeni majstor pivar,ali i u njoj ima mnogo netočnosti.“
Informacijeje Večerniček crpio primjerice iz starih egipatskih pergamenata, zapisasumerskih ploča ili legendi američkih Indijanaca. Smatra da se napici koji sedobivaju vrenjem od žitarica pojavljuju još u vrijeme neolita. „Praljudi su uto doba počeli uzgajati žitarice, koje su žene radi lakše obrade žvakale ipljuvale u vrč. U vrču je došlo do prirodnog vrenja, enzimi iz sline pospješilisu promjenu škroba u šećer. Može se reći da su pivski počeci usko vezani uzpečenje prvog kruha,“ kaže Večerniček. Dodaje da se, na osnovu otkrićaarheologa pronalazak piva može smjestiti oko pšet tisuća godina prije naše ere.

Knjigazavršava razdobljem srednjeg vijeka, koji u europskom pivarstvu doseže u nekimzemljama i do sredine 16. stoljeća, kada tehnološke promjene u proizvodnji pivadoživljavaju vrhunac. „Sada pripremam drugi dio knjige, koji mapira proizvodnjupiva od toga vremena do suvremenosti. Trećina rukopisa je gotova, a s tim bihposlom mogao završiti ujesen,“ zaključuje J. N. Večerniček.
 
 Najnovije iz kategorije Europa
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće