Pivnica.net
Banner

Finska

Nato pozdravljaju Otanom

P. N.   |   24.05.2022.     961

Nato pozdravljaju Otanom

U Finskoj se upravo na policama dućana pojavilo pivo nazvano OTAN a na limenci plave boje, baš onakve kakvu u svom znaku koristi NATO savez je nacrtan vitez u oklopu s vrčem piva i znakom istog onog NATO saveza na grudima. No, ime Otan nije naopaki Nato, to je zgodna igra riječi kojom pivovara pozdravlja odluku Finske i Švedske da podnese zahtjev za prijem u North Atlantic Treaty Organization.

Riječ je o maloj pivovari Olaf Brewing Company u mjestu Savonlinnu na istoku Finske, nekih 50 kilometara od ruske granice. Pivovara je ime dobila po nedalekom dvorcu St Olaf, srednjevjekovnoj kamenoj tvrđavi podignutoj 1475. godine sa zadaćom da obrani Finsku, koja je tada bila u sastavu Švedskog kraljevstva, od osvajača iz Novgorodske republike, prethodnice današnje Rusije.

Vlasnik pivovare Petteri Vänttinen izjavio je za AFP da njegovo pivo „ima okus sigurnosti s notom slobode“. Ime je, kako rekosmo, igra riječi – OTAN naime je u francuskom jeziku naziv za NATO, a na finskom Otan Olutta znači naprosto „idem na pivo“.

Pivo OTAN izazvalo je veliko zanimanje pivopija, pa pivovara jedna uspijeva zadovoljiti sve narudžbe. „Naprosto je to eksplodiralo. Imao sam pozive iz cijelog svijeta – Sjedinjen ih Država, Japana, Njemačke... Bilo ih je toliko da to nisam u stanju ni zapamtiti,“ rekao jer finski pivar, dodajući da su do sada prodavali sto limenki piva dnevno, a sada ih prodaju više od dvije tisuće, tako da osam radnika pivovare ima pune ruke posla.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Ljudsko tijelo se sastoji od milijuna pivskih stanica.
Murphyjev zakonik, Teorija pivopije

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Finska