OLAF BREWING

NATO – plesao je jedno ljeto

  Finska         P. N.         06.11.2023.
NATO – plesao je jedno ljeto

Kada su prošle godine Finska i Švedska podnijele zahtjev za ulazak u NATO, mala finska pivovara Olaf Brewing proslavila je to kuhanjem piva nazvanom OTAN, što je francuski naziv za NATO (a francuski je drugi službeni jezik Saveza). Ovaj simpatični uvarak, koji je izazvao pozornost svekolike svjetske javnosti, plesao je međutim samo jedno (i pol) ljeto i sada odlazi u povijest.

Mala finska pivovara Olaf Brewing iz mjesta Savonlinna na istoku zemlje podnijela je zahtjev za korporativnu reorganizaciju dan nakon što je tvrtka objavila da prestaje proizvoditi pivo. Prema registru nesolventnosti Centra za pravne registre, tvrtka je u četvrtak podnijela zahtjev za korporativno restrukturiranje okružnom sudu Pohjois Savo, piše finski portal Helsingin Sanomat

Pivovara Olaf Brewing, poznata po pivu OTAN (NATO), najavila je u srijedu da će odustati od proizvodnje piva i nastaviti s vođenjem restorana i organiziranjem događanja. Tvrtka ima restoran i prostor za razne evente u House of Olaf koji je preuređen od starog spremišta lokomotiva u Savonlinnu.

Iz pivovare su u srijedu priopćili da su razlozi prestanka rada pivovare povećanje troškova sirovina i ostalog inputa, inflacija i rast kamata, koji su pridonijeli smanjenju prodajnih marži i padu potražnje.

Glavni izvršni direktor pivovare Petteri Vänttinen rekao je u priopćenju za javnost da se proizvodnja piva više ne isplati, te da tvrtka nije uspjela u potpunosti prenijeti povećanje troškova na cijenu proizvoda.

Rezultat pivarskog poslovanja bio je veliki prošlogodišnji gubitak. Nasuprot tomu, rad centra House of Olaf, osnovanog prošle godine, bio je profitabilan. Posljednja piva Olaf Brewinga iz vlastite proizvodnje punjena su u limenke su listopadu, a u budućnosti će se, prema navodima tvrtke, Olaf piva proizvoditi drugdje.

Olaf Brewing postao je poznat po svojim pivskim projektima. U svibnju prošle godine tvrtka je lansirala pivo pod nazivom OTAN, kojim je proslavila zahtjev Finske za članstvo u NATO-u. Ime OTAN dolazi od francuskog naziva NATO.

Kako navode iz pivovare, u godinu i pol dana prodano je ukupno "stotine tisuća" limenki piva koje je privuklo pažnju svjetskih medija, te je zasjenilo ostale brendove pivovare, između ostalih piva Olkiluoto III, M/22 i Leopard. Na početku pandemije korone kada je radno vrijeme restorana bilo ograničeno pivovara je proizvodila čak i sredstva za dezinfekciju ruku.

Pivovara osnovana 2015., prije je bila poznata kao Mustan Virran Panimo. Naziv je promijenjen u Olaf Brewing 2020. Prema Asiakastietu, promet Olaf Brewinga prošle je godine iznosio oko 1,3 milijuna eura.  

Izvor: Helsingin Sanomat

Za one koji žele znati više:

Nato pozdravljaju Otanom

Tagovi

Pivo   Finska   NATO   OTAN   Olaf Brewing    

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Finska
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće