Naprijed u bolju prošlost

  Europa         P.N.         19.11.2009.
Naprijed u bolju prošlost
Sedamnaesti studenoga u Češkoj je državni praznik. Toga dana slavi se početak baršunaste revolucije, jedinstvenog prosvjeda kojim je 1989. godine komunistički režim „mirnim putom“ srušen i poslan u ropotarnicu povijesti. Okupljanja uz zveckanje ključevima bila su sve masovnija i došla do pola milijuna ljudi. Završilo je 29. prosinca izborom Vaclava Havela predsjednika. Ovih dana proslavlja se 20. obljetnica toga povijesnog događaja i što mislite – može li to proći bez piva?
Naravno da ne. Prošlog petka otvorena je u Pragu pivnica za nostalgičare, za one koji se žele prisjetiti prošlih vremena – gostionica „treće cjenovne skupine“ u Žižkinom naselju. Tu možete dobiti Gothaj s lukom (češka salama, nešto poput Tirolske) za 4,40 čeških kruna (kuna i pol), goveđi gulaš za 6,20 uz takozvani univerzalni smeđi umak (UHO – univerzalni hněda omačka), koji zapravo nema nikakav okus. Da ne govorimo o pivu za krunu i sedamdeset.
Gostionica Kod dva Hrabala u ulici Chelčickoga, privremeno se vratila u godinu 1980. i taj povratak u bolju prošlost potrajat će do nedjelje, najavio je vlasnik Vladimir Maca. Predstava je povezana s izložbom o 20. obljetnici pada komunizma, postavljenoj u kvartu Prag 3. „Pomislio sam, zašto ne bismo lokal uredili tako da ljudi vide što se tih godina događalo, jer to rado zaboravljaju,“ objasnio je Maca, koji u svom lokalu glumi komunističkog šefa sale, malo podnapitog i priprostog. Cijene su iste kao u vrijeme komunizma, a da bi se to moglo desiti, pomogli su brojni sponzori i uprava gradske četvrti.
„Nije nam namjera ismijavati komunizam, niti prošla vremena, to je samo podsjećanje – dođite pogledati i osjetiti atmosferu osamdesetih godina i pogledajmo kakve probleme imamo danas, a kakve smo imali pije dva desetljeća,“ rekao je voditelj komunikacijske službe u Pragu 3 Jeronym Janiček.
U birtiji su ožuljani zidovi, na stolovima su isprani stolnjaci, a okolo vise parole tipa Natječemo se za titulu junaka socijalističkog rada ili Ključ od toaleta je na šanku. Zvučna kulisa je glazba osamdesetih godina. Svaka dva sata u lokal ulaze dva službenika tajne policije i napadno arogantno kontroliraju osobne dokumente gostiju. Nastojeći što vjernije dočarati duh toga doba, gazda goste dočekuje smrknuta lica, pušta ih da dugo čekaju naručeno pivo, toči ispod baždara i vara na računu.
Hepening u gostionici Kod dva Hrabala prateći je sadržaj izložbe o 20 godina pada komunizma, koja je otvorena baš na godišnjicu baršunaste revolucije, u utorak 17. studenoga. Na izložbi se mogu vidjeti dokumenti koji svjedoče o povijesti toga dijela glavnog češkog grada od 1945. na ovamo. Prikupljeno je četiri tisuće artefakata, a dio njih posjetiteljima je dostupan na tuch-screen ekranima. Izložba će trajati godinu dana, a ulaz je slobodan.
 
 
 
 


Najnovije iz kategorije Europa
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće