Pivnica.net
Banner

Pitam se, pitam se

Najveći svjetski proizvođač

P. N.   |   04.01.2024.     1474

Najveći svjetski proizvođač

U čitavom svijetu godišnje se proizvede milijarda i 890 milijuna hektolitara piva, a što mislite koja je država svjetski lider u produkciji pjenušave tekućine? Odgovor na ovo pitanje, koje se često pojavljuje i na pub kvizovima općeg znanja, ne treba međutim tražiti među zemljama dugačke i bogate pivske tradicije.

Odgovor je, naime – Kina koja se diči godišnjom produkcijom od 360 milijuna i 410 tisuća hektolitara piva ostvarenom u 2022. godini.

Kineska industrija piva je najbrže rastuća na svijetu, s ukupnim prihodom od 131,5 milijardi dolara u prošloj godini. Ipak, tržište se suočava s nekim izazovima, kao što su preveliki kapacitet masovne proizvodnje piva i sve manja domaća potrošnja piva. Snow i Tsingtao su među popularnim markama u zemlji, s tim da je Snow najprodavaniji pivski brend na svijetu. Kina ima i velike kompanije u industriji piva, te ih čak tri nalazimo na top 10 svjetskih pivarskih kompanija – na trećem mjestu je China Res. Snow Breweries s proizvodnjom od 122 milijuna hektolitara, na 6. Tsingtao Brewery Group s produnkcijom od 79,6 milijuna hektolitara, a na 9. Yanjing s 37,7 milijuna hektolitara proizvedenog piva godišnje.

Na drugom mjestu poretka država koje proizvode najviše piva na svijetu su Sjedinjene Američke Države sa 194,1 milijuna hektolitara, pa Brazil sa 147,4  milijuna, Meksiko sa 141 milijunom hektolitara, pa na petom mjestu Njemačka s 87,8 milijuna, a među najvećih deset su još Rusija (81,7), Japan (45,88), Španjolska (41,1), Vijetnam (39) i Poljska (37,8),

Kina dakle svakoga dana u svakom pogledu sve više napreduje i taj rast divlja posljednjih desetljeća. Naime, dok je danas proizvodnja piva u Kini gotovo dvostruko veća nego u Sjedinjenim Državama, prije samo dvadesetak godina situacija je bila obrnuta – SAD su proizvodile dvostruko više piva od Kine, koja je bila svjetski broj 2, ispred Njemačke, Japana, Brazila, Velike Britanije, Meksika, Rusije, Španjolske, Južne Afrike i Kanade.

Među kompanijama u pivarskoj industriji, najveće su multinacionalni divovi – na prvom mjestu Anheuser Busch InBev, belgijsko-američki moloh sa sjedištem u belgijskom Leuvenu čija godišnja proizvodnja iznosi 518 milijuna hektolitara, a odvija se mnogim zemljama diljem svijeta u 600 stotina proizvodnih i distributerskih poduzeća, na drugom je mjestu je nizozemski Heineken s 256,9 milijuna hektolitara proizvedenog u godini dana u 160 pivovara u 70 zemalja svijeta, treći je spomenuti kineski Snow, a četvrti danski Carlsberg sa 102 milijuna hektolitara piva na godinu.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pitam se, pitam se