OSLO MIKROBRYGGERI

Najstarija skandinavska craft pivovara

  Europa         P. N.         30.06.2024.
Najstarija skandinavska craft pivovara

Od 233 norveške craft pivovare tucet ih se nalazi u glavnom  gradu Oslu, a među njima je i Oslo Mikrobryggeri, najstariji mini pivovara u cijeloj Skandinaviji, utemeljena još 1989. godine kada su Norvežanima pale ale, IPA, porter i stout bili posve nepoznati pojmovi. Oslo Mikrobryggeri je gostioničarka pivovara, brewpub, koji osim bogatog izbora vlastitog piva nudi i druge pivske marke.

Brewpub Oslo Mikrobryggeri nalazi se u Bogstadveienu na zapadnoj strani grada, a namjernici će ga lako prepoznati po pčeli koja se nalazi na cimeru iznad ulaznih vrata lokala. Tako su ga našli i novinari Češkog radija, koji su za program Radio žurnal napravili reportažu o najstarijem skandinavskom craftu.

„Taj logo je zapravo igra riječi – pčela se na norveškom kaže humle (zapravo je to bumbar), a ista riječ znači i hmelj, objašnjavaju na šanku gostionice, a majstor pivar Christian govori kako u stalnoj ponudi pivovara ima dvanaest vrsta piva, od čega je obično jedan ili dva lagera, a ostalo su aleovi. Dodaje kako su piva tipa ale upravo oni donijeli na norveško pivsko tržište, na kojem je do osnutka ove mikro pivovare 1989. godine postojao samo lager. „Zato ih se i tako striktno držimo,“ laže Christian.

„Kveik je stara norveška riječ za kvasac, to je vrsta kvasca s farme koja može podnijeti više temperature. Danas ih možemo koristiti za brzu fermentaciju jer podnose i do 36 Celzijevih stupnjeva“, kaže Christian. Upotreba kveika u proizvodnji piva čini njegov okus i samu proizvodnju posebnima, dodaje pivar dok nas vodi do podruma ispod šanka, gdje se pivo kuha.

„Nekoliko sati nakon što smo prvi put upotrijebili kveik, ustanovili smo da se posuda za fermentaciju trese i morali smo vrlo brzo ispustiti nastali ugljikov dioksid kako višak tlaka ne bi prešao granicu izdržljivosti posude. Inače fermentacija traje sedam do deset dana, a s kveikom je trajala samo oko 30 sati", kaže i nudi mi čašu da kušam.

Pivo izgleda lagano, ali ubrzo se na jeziku otvara čitava paleta okusa. „Nije baš tipičan kveik, obično se radi od dimljenog slada. Ovo je IPA baza, svijetli slad, pšenični slad, s novozelandskim Nectaron hmeljem za dodavanje nota breskve. Kveik iz soja Vos koji mu dodajemo daje mu narančastu boju“, objašnjava Christian.Najnovije iz kategorije Europa
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće