Nagrađena kraljevska obitelj s pivom

  Svijet         14.03.2008.
Nagrađena kraljevska obitelj s pivom

U Australiji je 1994. utemeljena nagrada Bald Archy, koja parodira uglednu državnu nagradu za portret Archibald. O pobjednicima navodno odlučuje jedan – šareni papagaj imena Maude. Nagradu Ćelavi Archy u iznosu od 4000 američkih dolara za 2008. dobio je James Brennan za Službeni portret danske kraljevske obitelji, koji dansku kraljevsku obitelj prikazuje kao tipičnu australsku obitelj: princeza Mary, koja je rođena Australka, sjedi u frotirskom ogrtaču s cipelama od ovčje kože i doji kćer Isabellu, dok princ Frederik, samo u gaćama i japankama preko bijelih čarapa, nehajno drži Carlsberg pivo i pritom nimalo kraljevski "češe jaja".

Njihov sin Christian sjedi "na kahlici" pod njihovim nogama, a okružuju ih sveprisutni tasmanijski vragovi. Cijela je dansko-australska obitelj smještena na prostirku od izumrlog tasmanijskog tigra.

Ovom remek-djelu ni Maude nije mogao odoljeti, pa je nagrada zasluženo otišla u ruke 33-godišnjeg željezničkog radnika, koji kaže da mu je kompozicija slike pala na pamet dok je usisavao prašinu.

"Mary je Australka i ako je još uvijek zadržala i djelić australskog smisla za humor, slika bi joj se mogla i svidjeti", rekao je Brennan, koji će novac od nagrade uložiti u novu sjenicu za svoj vrt, a jednog bi mu dana mogla i osigurati mjesto u konkurenciji za "mrvicu" prestižniju nagradu Archibald.

"Zaista bih to volio, samo ako pronađem nekog dovoljno slavnog za portretiranje. Ali, ja zapravo ne poznajem nikog", priznao je iskreno.

Najnovije iz kategorije Svijet
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće