Nagodinu duži Oktoberfest

  Oktoberfest         P. N.         02.11.2022.
Nagodinu duži Oktoberfest

Iduće će godine Oktoberfest trajati dva dana duže nego što je to uobičajeno – osamnaest umjesto šesnaest dana, odlučilo je ovih dana gradsko vijeće glavnog bavarskog grada Münchena. 188. izdanje najvećeg pivskog festivala na svijetu počet će u subotu 16. rujna 2023. a trajat će do utorka 3. listopada.

Zapravo, to nije nikakva novost – već je bilo festivala na Theresienwiese koji su trajali 18 dana, a ovaj ovogodišnji je, primjerice, trajao 17 dana. Radi se naime o tome da se festival u slučaju da bi trebao završiti prije 3. listopada, koji je u Njemačkoj državni praznik – dan ujedinjenja – fešta produžava do toga dana. Dva dana su inače najviše za koliko se Oktoberfest može produžiti, jer prema pravilima i tradiciji organizacije, on završava prve nedjelje u listopadu, što znači da se produžava samo u onim slučajevima kada 1. listopada padne na nedjelju ili ponedjeljak, kao što je to slučaj ove i sljedeće godine.

Dakle, princip po kojem se određuju termini Wiesna je taj da posljednji dan pada na prvu nedjelju u listopadu, a početak je u subotu dva tjedna prije toga, pa je tako standardno trajanje Oktoberfesta 16 dana.

Iako se već tri desetljeća provodi praksa da se onih godina kada završetak Oktoberfesta pada prije 3. listopada festival produžuje do praznika, ipak se to ne provodi automatizmom, nego svake godine odluku o tome donosi gradsko vijeće. A odluka je, objavio je münchenski dnevnik Tageszeitung, donesena velikom većinom glasova, uz samo jedan stranački klub protiv (frakcija ekstremno lijeve stranke Die Linke/Die Partei). Komentirajući ovu odluku gradonačelnik Münchena Dieter Reiter (SPD) rekao je kako se nada da će vremenske prilike iduće godine biti bolje nego ove, kada su kiša i hladnoća narušile atmosferu i smanjile posjećenost festivalu.

Ova (očekivana) odluka obradovala je mnoge, ali ne baš sve – stanovnici gradskih kvartova u susjedstvu Theresienwiesea silnu buku i gužvu jedva izdrže i 16 dana, pa im je svaki dan produžetka festivala noćna mora. Gradsko je vijeće odlučilo uvažiti i njihovu pravednu ljutnju, pa je odlučilo da će obadva dodatna dana – ponedjeljak i utorak 2. i 3. listopada, biti obiteljski dani. To znači da su u te dane naročito dobro došle obitelji s djecom, a tim povodom su niže cijene ponude na štandovima – naročito slastica i suvenira, te zabavnih radnji. Inače je utorak obiteljski dan na festivalu, pa tako u svom uobičajenom trajanju Oktoberfest ima dva obiteljska dana, a ove godine će ih imati čak četiri.

Tagovi

Pivo   Oktoberfest   dva dana   Munchen   festival  


Najnovije iz kategorije Oktoberfest
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće