Na tri kralja

Europa   |   P.N.   |   06.01.2009.     1914

Na tri kralja
Ne bi li bilo sjajno na današnji blagdan Sveta trikralja popiti pivo iz istoimene pivovare, k tome još s imenom Baltazara, jednogod triju mudraca s Istoka, koji su, slijedeći zvijezdu repaticu, došli ubetlehemsku štalicu pokloniti se novorođenom Isusu? Mislite da takvo što nepostoji? O, postoji, i te kako. U Memmelsdorfu kod Bamberga u njemačkoj državiFranačkoj radi pivovara Tri krune, kojaje osnovana na dan Sveta tri kralja predaleke 1457. godine, dakle prije pet ipol stoljeća.
Toga dana dobio je, naime, Hanns Hilbrant licencu za proizvodnju i prodaju piva, a pivovara u kojoj sepivo kuhalo održala se kroz sva ta stoljeća i osigurala kruh mnogimgeneracijama. Bez obzira na društveno uređenje i okruženje pivovare, ovdje seuvijek kuhalo pivo i točilo gostima. Originalni dokument, koji svjedoči da jeHanns Hilbrant dobio pravo kuhanja i točenja piva na dan 6. siječnja 1457.godine, dakle na blagdan Sveta tri kralja, čuva se u Državnom arhivu u Bambergu.Po tom povijesnom faktu ova se obiteljska pivovara službeno zove Drei Kronen(Tri krune), a kolokvijalno je zovu Drei Könige (Tri kralja). Tri krune su,ističu vlasnici pivovare, obitelj Straub, simbol triju mudraca s Istoka,zaštitnika putnika. Dodaju da je gost kod njih kralj, da će jesti carski iosjećati se božanski. Osim u imenu pivovare i povijesnoj činjenici da jeosnovana na današnji blagdan Tri kralja, ovdje vole naglašavati da je pivovarasmještena u samom središtu sela, nasuprot župnoj crkvi, kao što je i običaj uFranačkoj. Ujedno, ova je pivovara najstarija u cijelom bamberškom kraju,poznatom po dugoj tradiciji pivarstva, a sam Bamberg čuven je po tome što imačak deset pivovara i što kuha glasovito dimljeno pivo. U pivovari Tri krune uMemmelsdorfu kuha se šest vrsta piva – Stöfla, Lager, Hefe-Pils, Böckla,Hefeweizen i – Balthazar.
Balthazar je jedan od tri mudraca s Istoka, poznata kao Sveta tri kralja,apivo s njegovim imenom kuha se i njeguje tako da dozrije baš uoči samogblagdana Tri kralja. Ima svijetlo žutu boju pilsa, ugodan miris s naglašenimtonom hmelja, finu reskost i bogatu postojanu pjenu. Nakon okusa hmelja osjetise aroma voća i posebno pivskog kvasca.


 
Želite li doznati više o pivovari Tri krune, posjetite njihovu webstranicu:
 
 
 
 
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Pijanac je čovjek koji se rado i često, sustavno opija; čovjek koji uredno i skladno pije je samo pilac, ako vam ta riječ prija – ukusan potrošač vina.
Tin Ujević

Nacrtaj mi krigl

Sergio Aragones - Groo_One-For-One_s.10
Sergio Aragones - Groo_One-For-One_s.10

Najnovije iz kategorije Europa