Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Na Svijećnicu jedno pivo više

P. N.   |   02.02.2023.     1998

Na Svijećnicu jedno pivo više

Na Svijećnicu, a to je danas, je kalendarska polovica zime, a puk veli da toga dana medvjed izlazi iz svoga brloga da vidi svoju sjenu, te ako sja sunce, onda se još dublje uvlači u zimski san, jer će zima potrajati još četrdeset dana. Svijećnice dan, zima van, kaže druga mudrolija a ima ih još sijaset i često se referiraju na skori dolazak proljeća i produživanje danjeg svjetla, a duži dani i ljepše vrijeme, znamo, navode nas i da pijemo više piva.

Dakle, kod nas predstojeće vremenske prilike prognozira medvjed i ako najavi nastavak zime, ona će trajati još 40 dana, a zanimljivo, da neki drugi narodi imaju drugačija trajanja nastavka zime i druge životinje – kod Nijemaca, od kojih je sve to vjerojatno i krenulo, to radi jazavac, a ako vidi svoju sjenu zima će trajati još četiri tjedna, a u Americi to čini slavni svizac Punxsutawney Phil a u slučaju da ne najavi proljeće nego zimu, ona potom traje još šest tjedana. To svi jako dobro znamo, jer je ovjekovječeno u sjajnom filmu Groundhog Day s Billom Murrayem.

Svijećnica, ili Dan prikazanja Isusova u hramu u krajevima uz more naziva se Kandelora, a uz taj datum smišljene su mnoge poučke izreke koje se referiraju na prognozu za naredno razdoblje: Gospa Kandelora, zime fora, za njom ide Blaž, koji govori da je to laž., Kandelora - snig do mora, sveti Blaž - da je laž, sveti Šime (18. II.) - da je usrid zime, Kalandora - zime pola, Kalandora - pola žita, pola zime, pola hrane, Kalandora - zima ora, snig do mora, pola ića - pola pića, Kalandora - pijandora...

Česi imaju također mnoštvo izreka (pranostika), a najčešća je ona simpatična koja se i tako lijepo rimuje, a kaže: Na Nový rok o slepičí krok, na Tři krále o krok dále, na Hromnice o hodinu více, što će reći da se na Novu godinu dan produžuje za kokošji korak, na Tri kralja za još jedan korak a na Svijećnicu (Hromnice) za jedan sat.

Česi su i film Groundhog Day, kod nas prije prevođen kao Dan svisca, a sada kao beskrajni dan, preveli parafrazom te pučke izreke – Na Hromnice o den více, dakle – Na Svijećnicu za dan više.

A pivovare koje, dakako, sve nastoje iskoristiti kako bi vas nagovorili da drmnete koju, također posežu za ovom popularnom izrekom pa svoja piva reklamiraju sloganima Na Hromnice o půl llitru více ili Na Hromnice o jedno pivo více. Sve je jasno, zar ne.

I logično.

Za one koji žele znati više:

Groundhog Day (Dan svisca)

Još šest tjedana zime. Potvrdio svizac

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije