JESTE LI ZA JEDNO ZELENO

Na Patrika i veliki četvrtak

  Dan svetog Patrika         15.03.2023.
Na Patrika i veliki četvrtak

Kako se približava blagdan svetog Patrika (petak, 17. ožujka), tako sve više pivovara ik ugostiteljskih lokala najavljuje točenje piva zelene boje, je se u Irskoj čiji je zaštitnik sveti Patrik sve zeleni, pa se i imendan sveca slavi u tim tonovima. Zašto bi pivo, koje je također  nerazdvojno povezano s Irskom, bilo iznimka!

Moda proslave spomendana svetog Patrika zavladala je i Češkom, no Česi imaju još jedan blagdan koji proslavljaju zelenom hranom i pićem, pa se tamo popije dvostruko više zelenog piva, nego tamo gdje se zeleno pije samo na Patrika.

U Češkoj ej to Veliki četvrtak, dakle četvrti dan Velikog tjedna, koji prethodi najvećem kršćanskom blagdanu, Uskrsu. Česi taj dan zovu Zeleni četvrtak i po starom pučkom običaju na taj dan valja jesti što je više hrane zelene boje. Česima, naravno, nije trebalo dva puta reći da bik bilo dobro da u toj boji bude i pivo.

Tako je svake godine sve više pivo vara koje nude zelenu pjenušavu tekućinu i čitav niz zelenih uvaraka već smo predstavili prethodnih godina. Danas to činimo s uskrsnim zelenim specijalom pivovare Klenot (Dragulj) iz grada Hradec Králové.

Naš nefiltrirani Klenot u uskrsnom zelen om izdanju. Tradicionalni češki lager kuhan trostrukim ukomljavanjem od češkog slada i dvije vrste hmelja. Pivo ima izraženu sladnu punoću, dopunjenu tonovima hmelja, te je srednje gorčine. A zahvaljujući prirodnom sadržaju kvasca izraz Na zdravlje kod ovog piva ima istinski značaj, piše pivovara.

Zelena dvanaestica dostupna je u bačvama, te u staklen im i plastičnim bocama.

Za one koji žele znati više:

Patrik zazelenio sve, pa i pivo

Krčka se ovogodišnje zeleno

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Dan svetog Patrika
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće