ČESI NA ODMORU U HRVATSKOJ

Na moru na pivo bez straha

  Reportaže         Petr Vaňous/Denik.cz         29.07.2023.
Na moru na pivo bez straha

U Hrvatskoj na pivo? Nema mjesta strahu, nude se i specijali, sugerira naslov na čitanoj češkoj web stranici Deník.cz, internet portalu istoimenih dnevnih novina, sugerirajući češkim turistima, koji i ove godine predstavljaju brojne i važne turiste na našem moru, da ne moraju sa sobom na odmor u Hrvatskoj nositi pivo, jer i ovdje mogu naći dovoljno velik izbor dobrog piva.

Bocama, limenkama i bačvicama piva ne moraju zauzimati dragocjeni prostor u prtljažnicima ni oni koji žele piti baš češka piva, jer se u Hrvatskoj posvuda može dobiti niz poznatih čeških pivskih marki, poput Krušovica, Staropramena, Pilsner Urquella (Plzeňský Prazdroj), Budějovičkog Budvara, Velikopopovačkog Kozela, Svijana, Zubra i niza drugih, s tim da se Plzeň i Kozel mogu naći i u točenoj varijanti. Neka od tih piva dostupna su zato što ih proizvode pivovare koje imaju iste vlasnika kao neke hrvatske pivovare (Heineken, Molson Coors), a neka zahvaljujući agilnim uvoznicima, no puno je važnije to da je u Hrvatskoj sve brojnija i napučenija craft scena, na svakom koraku je neka zanatska pivovara koja kuha kvalitetna piva, što zadovoljavaju i ukuse najvećih pivskih sladokusaca.

Članak pod naslovom U Hrvatskoj na pivo? Nema mjesta strahu, nude se i specijali potpisuje Petr Vaňous, a prenosimo ga u cijelosti:

Većina čeških pivopija ima na svom putu na godišnji odmor u Hrvatskoj pogrešnu predstavu kako se tamo od domaćih piva može nabaviti samo Pan, Ožujsko ili Karlovačko. Iako se zemlja na Jadranskom moru povezuje prvenstveno s vinom, i tu se može naći veliki izbor piva. Naročito ovog zanatskog.

Prije početka valjda i svakog ljetovanja u Hrvatskoj, tijekom pakiranja potrepština za odmor u češkom se kućanstvu začuje praktično jedna te ista rečenica: „Draga, to njihovo Karlovačko i Ožujsko ja piti neću, spakirajmo par boca našega, ili kupimo putem bačvicu poštenog češkog piva“. Međutim, ljubitelji piva u stvari nepotrebno prtljagu opterećuju zalihama piva. Hrvatska ne oskudijeva dobrim pivom i njezina pivska kultura ne svodi se samo na Ožujsko i Karlovačko.

Na području Hrvatske radi u ovom trenutku oko 120 pivovara. „Njih šest su industrijske pivovare, a sve druge su male, privatne, zanatske pivovare, ili gostioničarke pivovare, tojest brewpubovi,“ približava nam situaciju hrvatski pivski znalac i novinar Mato Pejić i dodaje da zanatske pivovare doživljavaju veliki procvat u posljednjih deset godina. „Pivski fajnšmeker u Hrvatskoj danas u svakom većem gradu može kušati sjajno domaće pivo iz susjedstva, a svaka veća samoposluga ili supermarket u trgovačkom centru nudi na desetke piva iz malih craft pivovara,“ dodaje Pejić.

Za hrvatske minipivovare je karakteristično da kuhaju pretežno piva gornjeg vrenja, ali ipak nađu se i pivovare koje kuhaju Česima tako mio lager (ležák). Na primjer, pivovara Medvedgrad iz Zagreba. Uostalom, u toj pivovari ima i čeških tragova.

„Počeli smo 1994. godine, a naš prvi majstor pivar bio je Pavel Bartůšek iz pivovarskog i sladarskog instituta iz Praga, koji nam je pomogao organizirati i uhodati proizvodnju. U početku smo kuhali lagere plzeňskog tipa i crna piva, a unazad deset godina dodali smo u svoj portfolio i piva gornjeg vrenja (pale ale, IPA...),“ rekao nam je na točioniku zagrebačke pivnice suvlasnik pivovare Medvedgrad Nikola Nauković. Prema njegovim riječima njihovi gosti najviše vole lager plzeňskog tipa, koji stoga čini polovicu njihove godišnje produkcije.

Riječi pivskog žurnalista Mate Pejića o sklonosti malih pivara da kuhaju piva gornjeg vrenja potvrđuje naš posjet minipivovari Brlog u Zadru. Prije sedam godina tu zadružnu pivovaru pokrenule su prijateljice Ana Teskera i Maja Šepetavec. Među ostalim zanimljivostima ove pivovare je i to što je Ana s područja vina prešla na polje piva – ona je naime po struci enologinja, dakle stručnjakinja za vino. „Napustile smo svoja izvorna zanimanja i pokretanjem pivovare ostvarili snove,“ poentira A. Teskera.

Njihovo pivo može se pronaći ne samo u Zadru, nego i drugdje, recimo u Splitu i u Zagrebu. „U stalnoj ponudi imamo tri vrste piva – Plavuša je američki tip svijetlog alea, Neposlušna je američko crveno pivo, a treće je pivo oatmeal (zobeni) stout Špurija. Osim toga, svaki tjedan kuhamo male šarže različitih specijala, poput baltic portera,“ dodaje Ana.

Raznolikost i ekspanziju hrvatskog pivarstva cijeni i pivski ekspert s češkog Poljoprivrednog sveučilišta u Pragu Tomáš Maier. „Premda se Hrvatska smatra isključivo vinskom zemljom, napredak na području pivarstva je ogroman i tamošnje tržište nudi veliki izbor piva. Tako čovjek stvarno može pronaći nešto za sebe,“ rekao je Maier.

NEKE PIVOVARE U HRVATSKOJ:
Medvedgrad – Zagreb
Brlog – Zadar
Nova Runda – Zabok  

Varionica Craft Brewery – Pisarovina
LAB Split Craft Brewery – Split
Pivovara San Servolo – Buje
Zmajska pivovara – Zagreb
Pivovara Pulfer – Zagreb
Duravarska pivovara – Daruvar
Vukovarska – Vukovar

Najpotpuniji popis svih pivovara u Hrvatskoj sastavili su korisnici internet servisa Ratebeer, a više podataka o pojedinim pivovarama možete pronaći na blogu pivskog sommeliera Domagoja Jakopovića Ribafisha, koji priređuje leksikon Sve hrvatske pivovare,u kojem je do sada predstavljena 81 pivovara.

Tagovi

Pivo   Češka   minipivovare   craft   Hrvatska  


Najnovije iz kategorije Reportaže
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće